Könyvek

Sessizlik

Engin Akyürek a török sorozatoknak köszönhetően világszerte ismert színész. A színészeten kívül azonban most egy másik oldaláról is bemutatkozik. 2018-ban jelent meg Sessizlik (Csend) című novelláskötete, amely 21 írást tartalmaz és azokat az éveket idézi fel az olvasókban, amikor az emberek még szívesen beszélgettek egymással, a szomszédok folyamatosan keresték egymás társaságát, a gyerekek az utcákon fociztak és az élet része volt éppúgy a boldogság, mint a fájdalom.

A történeteket 22 éves kora óta veti papírra, és a 2015-ben barátja, Altay Öktem által alapított Kafasına Göre (Ahogy akarjuk) című folyóiratban jelennek meg.

A 21 történet közül kettőt azonban kifejezetten a könyvbe írt, így azok nyomtatott formában itt olvashatók először. Ezek a Kiraz ağacı és a Bence de Sefa.

A novellák témája a gyermekkor, a barátság és a szerelem. Ezek közül a gyermekkor a legfontosabb számára. A történetek három síkon játszódnak, gyermekkorában, a jelenben és a jövőben (idős korában).

A novellákban a narrátor egy gyermek szemén át mutatja be a világot, próbálja átadni az olvasók számára azokat a színeket, ízeket, amelyek gyermekkorára voltak jellemzőek. A történetek azonban mind kitaláltak, teljes egészében nem történtek meg Enginnel, csak egyes helyzeteket, érzéseket szőtt beléjük saját életéből.

A könyvben minden íráshoz rajzos illusztráció tartozik. Ezeket egy kedves barátja, Nalan Alaca készítette.

A könyv eladásából származó bevételt jótékonysági célra ajánlotta fel. A teljes összeget a Darüşşafaka Alapítvány kapja meg.

A Darüşşafaka Alapítvány Törökország első non-profit szervezete, melyet 1863-ban alapítottak, azzal a céllal, hogy a tehetséges gyermekeknek segítsen.  Azok a félárva, tehetséges gyerekek kapnak támogatást az alapítványtól, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.