Categories Érdekességek

Ma kezdődött az Áldozati ünnep Törökországban

Az áldozati ünnep Törökország kulturális életének az egyik legfontosabb eleme, és amint többet megtudunk róla, máris jobban megértjük a törököket.

Az áldozati ünnep – mint a neve is mutatja – egy állat feláldozásával kezdődik, amelyre az első nap kora reggel kerül sor. Néhány család ezt a feladatot egy hentesre bízza inkább, mások jobban szeretik, ha a család férfi tagja végzi el a rituálét. Amikor az állatot levágták és húsa a hűtőszekrénybe kerül, megterítik az asztalt és elkészítik a kavurma nevű ételt, ami egy pirított hús. Ez az étel az ünnep fő attrakciója és könnyű is elkészíteni. Hagymával és a török joghurtitallal, az ayrannal nagyon jó párosítás.

Az iszlám vallás szerint az áldozat története egészen Ábrahám prófétáig vezethető vissza. Ábrahám felesége nem tudott gyermeket szülni, és mivel Ábrahám gyermeket akart, így egy másik nőt vett feleségül, aki megajándékozta őt egy fiúval, ő volt Izmael. Ábrahám megfogadta, hogy ha első felesége mégis szül neki gyermeket, akkor elsőszülött fiát feláldozza Istennek. Néhány évvel később első felesége is életet adott egy gyermeknek. Ábrahám másnap kivitte Izmaelt a pusztába, és kész volt feláldozni őt, de ekkor megjelent mellettük egy kos, és Isten leszólt hozzá az égből: arra kérte, hogy ne fiát, hanem a kost áldozza fel. Ez a történet a Bibliában is megtalálható, de ott Ábrahám fia Izsák néven szerepel.
Az iszlám vallásban az áldozatbemutatás az imádság egyik formája. A muzulmánok szerint ez az egyik módja annak, hogy közel kerüljenek Allahhoz, tehát ez egy vallási rituálé, amelyet minden évben megtartanak.

Az ünnep legfontosabb jellemzője a társadalmi szerepvállalás: amikor az étel elkészül, a családok megosztják azt szomszédjaikkal és olyanokkal, akik nem tudják megfizetni az áldozati állat beszerzését.
Az ünnepre való készülődés már az ünnep előtti napon megkezdődik, az emberek elmennek vásárolni és kitakarítják a házaikat, és ha a család esetleg elutazik az ünnepen, akkor az utazás előkészületei is ekkor kezdődnek.

A Kurban Bayramı négynapos ünnep, és az áldozati állatot az első három napon vágják le. Áldozati állatnak legjobb a juh, a kecske, a szarvasmarha, a bivaly és a teve. A legfontosabb kritérium azonban, hogy az állat egészséges, megfelelő korú legyen és gondoskodni kell arról, hogy az állat ne érezzen fájdalmat.

Az iszlám naptár 11-12 nappal rövidebb, mint a Gergely-naptár, ezért az áldozati ünnep éppúgy, mint a többi vallási ünnep is, minden évben 11-12 nappal korábban kezdődik, mint az előző évben.

Forrás: Türkinfo

A teljes cikk itt olvasható >>>

Leave a Reply