Categories Egyéb

Kaş, a virágillatú török város

Ma látogassunk el Kaş városába, mely Engin egyik kedvenc helye, nyaranta szívesen búvárkodik itt.

Kaş kétórányi autóútra van Fethiyétől és háromórányira Antalyától, Törökország földközi-tengeri régiójában található kis halászfalu, amelyet viszonylag kevés turista látogat.

Kaş tipikus mediterrán tengerparti üdülőhely. A fehérre meszelt házak mellett sétálva könnyen lejuthatunk a tengerpartra és a kikötőbe, és gyönyörködhetünk az elénk táruló látványban. A legjobb dolog ebben a városban azonban az, hogy gyorsan alkalmazkodni tudunk a mediterrán életmódhoz.

Mint a térség legtöbb városában, itt is nagyszámú görög lakosság élt 1923-ig, amikor megtörtént a török–görög lakosságcsere. Az itteni házak nagy részén rózsaszín bougainvillea (murvafürt) virágzik. A virágok, valamint a faredőnyök, a nagy teraszok és a keskeny utcák miatt olyan érzésük lehet az idelátogatóknak, mintha egy görög faluban járnának.

Kaş békés török kisváros. A helyiek vendégházakkal, csendes kávéházakkal várják a vendégeket. Az éttermekben házias ételeket fogyaszthatnak, és a bárokban kellemesen tölthetik idejüket. A városban évente művészeti fesztivált rendeznek, jazzkoncerteket tartanak és különböző kiállítások is megtekinthetők.

Törökországban Kaş vezető helyen áll a búvárkodásban. Több mint 15 merülőközpont és búváriskola található itt, nagy részük a helyi kikötőben. Búvárkodás alkalmával csodás halakat, polipokat és tengeri teknősöket is láthatnak az érdeklődők. A biológiai sokszínűségének köszönhetően Kaşban több víz alatti kulturális örökség is látható. A hajóroncsok közül hat mesterséges roncsot mindenképpen érdemes megnézni. Ezek a roncsok mesterséges zátonyokként vannak elsüllyesztve, és itt hozták létre a búvárok merülőpontjait is.

A siklóernyőzést kedvelőknek Kaş ideális hely, mert itt nagyon jó a széljárás. A kilátás csodaszép. 10 perces utazás után érhető el a hegyen az ugrópont, a város felett sodródva élvezzük a lábunk alatt elterülő panorámát, mielőtt a kikötőben földet érnénk.

Cikk forrása: Türkinfo

Leave a Reply