Categories Egyéb

Bozcaada: sziget az Égei-tengeren

Ma az Emlékek útvesztőjében (Bir Küçük Eylül Meselesi) helyszínével ismerkedhetünk meg. Jó olvasást és nosztalgiázást!

Aki pedig még nem látta a filmet, az a Karrier oldalon a filmek között megtalálja magyar szinkronos változatban is!

Ha egyszer ellátogatunk Bozcaadára, biztos, hogy újra vissza akarunk térni ide, ahol mindent áthat a történelmi hangulat és a sokszínűség.

Bozcaada az utóbbi években egyre népszerűbb a közösségi médiában, a látogatók egymás után osztanak meg olyan képeket, videókat közösségi oldalaikon, melyek a szigeten készültek és ezeknek a képeknek és videóknak több ezer kedvelője is van. A legszebb éttermek, a legtisztább strandok és tenger, valamint a legjobb bioszőlő is itt található a szigeten. Hogy korábban miért nem volt ennyire népszerű, azt nem tudni, de az biztos, hogy most sokan látogatnak el Bozcaadára. A sziget közepén áthaladó utca egy görög és egy török részre osztja a szigetet. A két külön kultúra egyesítése után a sziget kulturális élete sokkal gazdagabbá vált. Aki teheti, hagyja maga mögött a közösségi oldalakat, és látogasson el a szigetre, hogy személyesen is megtapasztalhassa az égei-tengeri életérzést.

Élvezzük a naplementét!

A naplementét a sziget legnyugatibb pontjáról érdemes megnézni, bizonyos, hogy maradandó élményben lesz részünk. A naplemente látványának csodája azt az érzést keltheti bennünk, mintha csak kinyújtott kezünkkel magunk is megérinthetnénk a Törökország felett lenyugvó napot. A háttérben lévő szélturbinák szép hátteret biztosítanak a fényképek elkészítéséhez. Ha ilyen képeket töltünk fel közösségi oldalunkra, biztos, hogy sok rajongónk lesz!

Civilizációk otthona

Ha komppal érkezünk a szigetre, akkor már kiszállás után szembetalálkozunk egy hatalmas várral, melyen a török zászló lobog. A vár építőinek kiléte az idők homályába vész, a szigeten ugyanis több nép is megfordult: genovaiak, velenceiek, föníciaiak, de jelenlegi formáját az oszmán uralom idején érte el. A várból letekintve a sziget csodálatos látványa tárul elénk.

Kultúra és művészet

Miután leszálltunk a kompról, érdemes a főutcán elindulni, jobbról egy éjszakai bazárt találhatunk. Itt különböző ajándéktárgyakat vásárolhatunk: hűtőmágnest, nyakláncot, karkötőt és különböző kőből készült tárgyakat. A bazár mögött van egy könyvpiac, ahol több száz könyv közül válogathatunk. Érdemes itt egy finom vacsora elköltése után sétát tenni.

Teázzunk platánfa alatt!

A sziget közepén egy hatalmas platánfa áll, amely alatt egy teázót találunk. Ha kíváncsiak vagyunk, milyen az élet a szigeten, üljünk le itt a teázóban, együnk valamit és közben nézelődjünk. Ha már itt vagyunk, mindenképpen meg kell kóstolni a híres padlizsán pitét. Ez a legjobb hely a szigeten, ahol karnyújtásnyira lehetünk a helyiektől.

A híres Ayazma strand

A szigeten található Ayazma strand az Instagram sztárja. A homok tényleg olyan gyönyörű, és a tenger tényleg annyira hideg, mint amilyennek mondják. Ez egy hosszú partszakasz, az emberek szinte egész napjukat itt töltik, rengeteget fényképeznek, vagy ha nagyon meleg van, röplabdázni is szoktak, majd irány a tenger. A tengerparton egy étterem is van, ahol gyorsan megebédelhetünk.

Múzeum a sziget kultúrájáról

Ha többet szeretnének megtudni a sziget történetéről, látogassanak el a Bozcaada Múzeumba. A múzeum a sziget központjában található és évről évre újdonságokkal várja az érdeklődőket. A kiállítási tárgyak között vannak az oszmán időkből származó tárgyak és iratok, a szigetről készült régi fényképek, valamint a sziget görög és török lakosságának használati tárgyai. A múzeum UNESCO díjat kapott 2013-ban.

Régi görög házak

A török és a görög negyed atmoszférája egészen eltérő. Míg a török rész egy kissé monoton és lágy, addig a görög nosztalgikus, színes, keskeny utcákkal, részletgazdag mintákkal díszített kapukkal, lépcsőkkel, macskaköves utcákkal várja a látogatókat.

Boutique hotelek

Ahhoz, hogy legyen szállásunk a szigeten, előzetesen szobát kell foglalnunk. Különösen igaz ez ünnepek idején, mert ilyenkor nagyon nehéz szabad szobát találni, ugyanis azokban az időszakokban rengetegen érkeznek ide a kontinensről, a sziget lakossága jelentősen megnő. A szigeten több kétemeletes hosztel is található, a görög és a török negyedben egyaránt, ezeknek az ára is kedvező. Az autentikus reggelihez hozzátartozik a helyi olajbogyó és a szigeten termett gyümölcsökből készített többféle dzsem is.

A helyi specialitásokat is kóstoljuk meg!

Bozcaada ismerőinek a sziget nevének említésekor először a masztixos sütemény jut eszébe, de az olívabogyó és a dzsemek is kihagyhatatlan kóstolnivalók. Vacsorázni a tengerparti éttermekben érdemes, ahol az előételek és a tengeri sügér nagyon népszerű. Vacsora közben pedig élvezhetjük a tenger látványát.

Hogyan juthatunk el Bozcaadára?

Ahhoz, hogy eljussunk a szigetre, először Çanakkaléba kell mennünk, majd a Geyikliből érkező kompra kell felszállni. Mintegy 20 perc múlva már a szigeten is vagyunk. Érdemes gurulós bőrönddel érkezni, mert gyalog kell eljutnunk a lefoglalt szállásunkig. A szállodában az érkezés után elegendő 10 percet töltenünk, amíg letesszük dolgainkat, majd irány a tengerpart, ahová 15 percenként indítanak kis buszokat. Azt azonban jó tudni, hogy az utolsó buszok este 10 órakor indulnak vissza.

Forrás: Türkinfo

Leave a Reply