Categories Jó utat

A Yolun Açık Olsun című film forgatási helyszínei

Hamarosan véget ér Engin legújabb filmjének forgatása. A történetről sajnos nem kaptunk újabb információkat, csupán annyi biztos, hogy Hakan Evrensel azonos című regénye alapján készül, amelyről bővebben egy korábbi bejegyzésben már írtunk.

Amíg várunk újabb, friss információkra, ismerkedjünk meg a film forgatási helyszíneivel:

Isztambul

A Föld egyik és Törökország legnépesebb városa, kulturális, művészeti és gazdasági központja, illetve 1923-ig fővárosa.

A város a Boszporusz és a Márvány-tenger két oldalán terül el, s területileg ugyan csak kisebb része van Európában, mégis európai városnak tartják. Különleges fekvése, római kori, bizánci és oszmán építészeti emlékek sokasága várja az idelátogatókat.

Ankara

1923 óta Törökország fővárosa, második legnagyobb városa Isztambul után, valamint az ország egyik legnagyobb egyetemi városa. Ankarában van eltemetve a török köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk. Ankara egészen a köztársaság alapításáig jelentéktelen kisváros volt, azután kezdett rohamosan fejlődni, hogy Atatürk 1923-ban fővárossá tette, mivel a hegyek közt sokkal jobban védhető helyen fekszik, mint Isztambul. A Közép-anatóliai régió fontos gazdasági és kereskedelmi csomópontja.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar Törökország nyugati részén, 250 km-re található Ankarától délnyugatra, az Akar folyó mentén. A város fontos vasúti csomópont İzmir, Konya, Ankara és Isztambul között.

A területen régóta ópiumot állítanak elő, a város és a tartomány is innen kapta a nevét. A város tagja a Norwich-i Történelmi Városok és Régiók Európai Egyesületének.

Köyceğiz

Köyceğiz Törökország Égei-tengeri régiójában található.

A város a Köyceğiz-tó északi végén fekszik, amelyet a Földközi-tengerrel a Dalyan-delta természetes csatorna köt össze. Ez a rész természetvédelmi terület is. A vízi utak mellett sorakozó éttermek friss halra specializálódtak. A sziklafalon magasan, a folyó kanyarulatában, az ősi kikötőváros, Caunos felett, sírokat vájtak a sziklákba. A Dalyan-delta, amelynek torkolatánál egy hosszú, aranyszínű homokos strand található, menedékhely a ritka álcserepes teknősöknek (Caretta caretta) és a kék rákoknak.

Gömbe

70 km-re északra fekszik Kaştól. A Gömbe -fennsík Kaş legszebb fennsíkja.

Híres diójáról és körtéjéről, valamint lédús, illatos almájáról. A horgászat szerelmeseinek lehetőséget kínál a ponty és a pisztráng fogására is. A krátertó, amelyet érdemes megnézni 1850 m magasságban helyezkedik el és Yeşilgöl néven ismert.

Yeşilgöltől körülbelül 1 km-re található az Uçarsu-vízesés. Yeşil Barak faluban pedig érdemes megnézni a híres zöld barak szőnyegeket, melyek gyönyörű mintáit kézi csomózással készítik.

Açmabaşı

Açmabaşı Sakarya tartomány Kocaali kerületében található a Fekete-tengeri régióban. 1926 és 1933 között Kocaeli Hendek kerületének alkerületi központja volt, 1933-ban kerületté vált, 1987-ben pedig elválasztották Karasutól és összekötötték Kocaalival.

A falut az 1850-es években a Fekete-tenger keleti, Artvin tartománybeli, Hopa régióból származó emberek alapították, akiket hemşinlinek hívtak, és saját egyedi hagyományaik voltak, így idővel a környező falvak is érdeklődni kezdtek termékeik iránt. Ez az érdeklődés befolyásolta a kereskedelem és a kézművesség fejlődését. Açmabaşı a 80-as évek elejéig meg tudta őrizni lakosságát, ezt követően azonban a fiatalok Sakaryaba, Düzcebe és Isztambulba költöztek, hogy jobb körülmények között kielégítsék igényeiket. Ez azonban nem jeletette azt, hogy elfelejtették volna szülőfalujukat.

A falubeliek nagy része mogyorótermesztéssel foglalkozik. A Fekete-tengerre jellemző erdők is megtalálhatók itt. A települések szétszórt házai messze vannak egymástól. A falut részben érinti a Melen projekt keretében megépítendő gát.

Leave a Reply