Categories Piszkos pénz, szerelem

Interjú a „Piszkos pénz, szerelem” alkotóival

 

Honnan jött a Kara Para Aşk (Piszkos pénz, szerelem) ötlete?

Eylem Canbolat: Ez a történet egyike volt azoknak, amelyek talonban voltak nálunk. A Karadayi című sorozat forgatása során már tudtuk, hogy az Az Yapımmal jól tudunk együtt dolgozni, és így készítünk velük egy másik sorozatot is. Így nekikezdtünk, de a történet a forgatások alatt folyamatosan változott.

Sema Ergenekon: Mind a történet, mind a forgatókönyv változott. Amikor Engin Akyürek elfogadta ezt a szerepet még teljesen más volt a sztori. Amikor nyáron megmutattuk neki a forgatókönyvet már ismét más volt. Ahmet még 10 verziót olvasott el.

Miért?

Sema: Eleinte inkább bűnügyi sorozatnak indult, de mivel láttuk, hogy sok ilyen témájú sorozat készült már és nem igazán sikeresek, még akkor sem, ha alaposan kidolgozott a cselekményük, ezért egy kissé megijedtünk, hogy őszinte legyek. Ezek után döntöttünk úgy, hogy egy másik verzióra váltunk, amelyben már a szerelem is megjelenik. Bűnügyi sorozatot manapság szívesen írnak az írók, de a nézők nem igazán szeretik azokat, ezért a történetben ezen szál mellé egy romantikust is belevittünk.

Hogyan választották ki a szereplőket?

Sema: Engin a kezdetektől fogva velünk volt. Mint tudja, Tuba volt az utolsó, aki csatlakozott hozzánk, amit valójában Ahmetnek köszönhetünk. Ő volt az, aki meggyőzte Tubát, hogy fogadja el az ajánlatunkat.

Mennyi ideig tartottak az előkészületek?

Ahmet Katıksız: Hat hónapig. Valójában az előkészületekre általában nincs ilyen hosszú idő, de a történeten dolgoztunk, mert a főszereplő színésznő még nem volt meg. Ömer és Sibel szerelme nagyon fontos volt. A nézőknek el kellett hinni a szerelmüket, de nekünk ezt húsz percben kellett elmesélnünk. A húsz perc alatt el kellett magyaráznunk a hátteret, majd el kellett kezdenünk a tényleges események bemutatását. Keményen dolgoztunk, Engin és Selin pedig nem tiltakoztak, nagyon lelkesek voltak. Jól kidolgoztuk Ömer és Sibel szerelmét, a kapcsolatukat, azt hogy együtt járnak. Először küldtek egymásnak sms-t. Ugyanezt tettük Ömer családjával is.

Hogy történt a szereplő-válogatás?

Sema: Ahmet minden meghallgatáson részt vett. Ő volt az valójában, aki a szereplőket kiválasztotta.

Ahmet: A végső döntést közösen hoztuk meg. Ez volt életemben az eddigi egyetlen forgatókönyv, amelyben a legátfogóbb karakter-elemzést olvastam. Sema és Eylem szinte mindent leírtak nekem a karakterekről. A következő lépés a megfelelő színészek kiválasztása volt. Azért rögzítettem jeleneteket, mert szerintem fontos látni, hogy egy színész mennyire tudja a rendező utasításait megtenni, mennyire lehet irányítani és képes-e túllépni képességein egy szerep kedvéért.

Mi fog történni a sorozatban?

Sema: Befejeztük az írást. Megvagyunk az évad befejező részével.

Ahmet: Még mindig forgatunk. Az utolsó epizódot még nem kezdtük el. Még nem is olvastam, majd csak ma este fogom. A színészek már olvasták és nekik nagyon tetszik. Nagyon izgatott vagyok.

(Úgy néznek egymásra, mintha az kérdeznék: Eláruljuk neki? Nagyon nyilvánvaló, hogy jól megértik egymást. Csak ezután válaszolnak.)

Sema: Akkor majd én mondom. Az évad végén már mindenki tudni fogja, ki a gyilkos.

(Sema észlelte, hogy meglepődtem, ezért folytatják)

Eylem: A gyilkos személyére a 13. részben fény derül. A következő évadban nem lesz már új karakter, a történet az első évadban megismert személyekkel folytatódik.

Mi fog történni Tayyarral? Úgy tűnik, hogy Tayyar karaktere kezd a háttérbe szorulni. Nagyon tisztelem Erkan Cant, de minden alkalommal, amikor meglátom őt Tayyarként, abba akarom hagyni a sorozat nézését.

Sema: a második évadban jobban kidolgozzuk Tayyar karakterét. Most Metinre koncentrálunk. Tetszeni fog Tayyar a következő évadban. Ezen kívül Ömer és Elif szerelme is szilárdabbá válik, szép dolgok fognak történni.

Azt mondja, eléggé elfáradt. Ennyire nehéz egy ilyen sorozatot megírni?

Eylem: Nagyon nehéz nyomozós történetet írni. Már megírtuk a Lale Devrit és a Karadayit, de 17 órakor mindig hazamentünk. Itt most nem így van. Reggelig írunk, majd szünetet tartunk, hazamegyünk, letesszük a gyereket aludni, majd ismét írunk.

Sema: Vannak olyan napok, amikor reggel elküldöm a gyereket az iskolába, majd újra nekiállok írni. Nagyon kényes helyzet. Minden epizódba kell valami apró nyomot elrejteni. Rejtélyesnek, ugyanakkor könnyűnek kell lennie. A nézők nem akarják elveszteni a fonalat, még akkor sem, ha három napig nem nézik. Kritizálnak minket, ha gyorsan összecsapjuk. Ezt már az első alkalommal megkaptuk. Azt mondták: „A történet szép, de a dolgok túl gyorsan történnek.” Nem szabad, hogy nagyon ellaposodjon a történet, de nagyon nehéz megtalálni a középutat. Úgy döntöttük, hogy azzal folytatjuk, amit a nézők akarnak, anélkül, hogy elveszítené a sorozat igazi témáját. És mivel a nézők az első évad végén már tudni akarták ki a gyilkos, így megadtuk nekik a választ.

Mi járt a fejében, amikor a történetet felépítette?

Ahmet: Valójában sok minden. Néhány mű a saját világával talál rád. Ez is ilyen volt. Csak annyit kellett tennem, hogy nagyon gyors tempóban meggyőzzön. Nagyon örülök, hogy ez sikerült.

Mit tud ez a sorozat, amit mások nem?

Ahmet: Elif már az első részben belopta magát a nézők szívébe. Ez az egyik legszebb tévé sorozat.

A bűncselekmény rekonstruálása felkeltette az érdeklődést. Ezen kívül próbáltam a gazdag embereket melegszívűbbé tenni, nem szerettem volna, ha ridegnek és távolinak tűnnek.

Forrás: Engin Akyürek Fan Club Facebook oldala

 

Leave a Reply