Categories A nagykövet lánya

Cathie Hubert véleménye Engin Akyürekről

Cathie Hubert francia művész, Bretagneban él, a tenger mellett. Író és festő és a közelmúltban ismerte meg Engin Akyürek munkásságát. Róla és munkásságáról is ír franciául, amit angolra le is fordít.

 A török színész, Engin Akyürek, igazi kincs a török sorozatok világában. Ez az, amiért nem lehet őt egyetlen más színésszel sem összehasonlítani. Az általa megformált karakterek első látásra hétköznapinak tűnnek (rendőr, földműves, üzletember, művész, kovács, diák, stb.), jól beleillenek a török kultúra mindennapjaiba. A történetek gyakran tárgyalnak társadalmi és politikai kérdéseket (Piszkos pénz, szerelem; Fatmagül; Ha felhő lennék; Mindhalálig), sok bennük a feszültség és általában szenvedélyes szerelmi történet is meghúzódik a háttérben. A forgatókönyvek jól felépítettek és a filmek szórakoztatóak is. Engin Akyürek azonban színészi játékával egészen más szintre emeli a történeteket. Ezt a producerek és az operatőrök is érzik, ezért van az, hogy gyakran látunk róla közeli képeket, látjuk arca minden apró rezdülését.

Cathie szemében a némafilmek korszakának nagyszerű színészeivel egyenrangú, mert ezek a filmek vizuálisan, költői módon fejezték ki az érzelmeket, és Engin is pontosan ezt teszi. Szeme örömről, szeretetről, fájdalomról, kétségekről, kétségbeesésről, haragról árulkodik. Olyan intenzív a játéka, hogy szinte perzsel a képernyő, és hirtelen, ami közönségesnek vagy ismerősnek tűnt, csillogóvá válik általa.

Bár kétségtelenül saját kultúrája gyermeke, nagyon is a mesés Isztambul fia, de mégis szívbemarkoló színészi tevékenysége mindannyiunkhoz szól. Egy-egy közeli kép az arcáról, rávilágít a kiszolgáltatottságunkra, érzelmeinkre, gyötrelmeinkre, arra, hogy mit érzünk, amikor másokkal szembekerülünk, vagy amikor szeretünk. Nemeslelkű, kiemelkedő tehetségű színész, vizuális költő, aki a nagy szélben hajózik és magával ragad minket.

Forrás: Engin Akyürek – THE ACTOR Facebook oldal

Leave a Reply