Categories Sessizlik

Egy könyv, ami felidézi gyermekkorunkat: Csend

Bár Engin Akyürek hírnevét sorozatainak köszönheti, az irodalom területén is népszerűvé vált rajongói körében a 2018-ban megjelent novelláskötete, a Csend (Sessizlik) által.

Az Ankarában élő emberek általában egy környéken vagy egy körzetben telepednek le, és nem könnyen költöznek el onnan. Lehet, hogy ez minden városra igaz, de mivel 25 éve élek Ankarában, én ennek a helynek a jellegzetességeit akartam hangsúlyozni.

Öt évvel ezelőtt a környéken, ahol éltem, a legfontosabb téma az volt, hogy Engin Akyürek és családja a felső utcában lakik. Nagyon érdekes volt, és nagyra értékeltem. Érdekes volt, mert hétköznapjainkat írja le, hogyan találkoztunk az utcán vagy az élelmiszerboltban vásárlás közben.

Hogy miért írtam ebben a témába? Mivel Engin Akyürek könyvében elmondott történetek nagyon hasonlítanak azokhoz történetéhez, amelyeket az 1980-as vagy 1990-es években a gyerekek átéltek. Szomszédok, az utcán játszó gyerekek, a barátok, a volt szerelmesek történetei …

Amikor mindezt elolvastam, úgy érzem, hogy ezek a történetek a környéken, és azokon az utcákon játszódnak, ahol élek, annak ellenére, hogy Engin novellái kitalált történetek, amelyek úgy mutatnak be egy-egy témát, mintha harmadik szeme lennék valakinek az életében. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy az elbeszélés stílusa valóban magával ragadó. Bármit is ír, olyan gördülékeny nyelvet használt, hogy a történet egy szempillantás alatt véget is ér. És van benne egy szomorú dolog – ami szerintem az általános novelláskötetek jellemzője – mire belefeledkezel a történetbe, beleképzeled magad a szereplők helyzetébe, a történet véget ér. Különösen, ha a történeteteket ilyen szép nyelvezettel írják, mert azonnal hozzá lehet szokni.

A könyv hátuljára írt rövid ismertető jól összefoglalja mindazt, amiről eddig írtam:

„Engin Akyürek Csend című kötete azokba az évekbe vezeti el az olvasót, amikor az emberek egymás szemébe néztek beszélgetés közben, könnyen ismerkedtek egymással és jól kijöttek a másikkal. Azokba az évekbe, amikor megosztották egymással fájdalmukat, amikor nem áldozták fel a szerelmet más kedvtelés miatt, és amikor a csend elválást jelentett.”

Ha egy olyan könyvbe szeretne elmerülni, amely felmelegíti a lelkét és visszarepíti a gyermekkorába, a Csend lesz a tökéletes választás Ön számára.

Az eladott könyvekből befolyt bevételt Engin jótékonysági célra ajánlotta fel, a teljes összeget a Darüşşafaka Alapítvány kapja meg.

Írta: Betül Ertaş

Forrás: wannart.com

Leave a Reply