Categories Érdekességek

Érdekességek – török néptáncok

Mint az bizonyára minden Engin Akyürek rajongó jól tudja, a színész több sorozatában is táncolt már és magánéletében is szívesen táncol. Ezek a táncok a Zeybek és a Halay, melyekről néhány gondolatot osztunk most meg veletek.

A Zeybek Nyugat-Anatólia elterjedt néptánca. Egy vagy két személy vagy egy kisebb, férfiakból álló csoport adja elő, neve Anatólia központi részein „seymen”. A Zeybek táncok általában 9/8-os üteműek, és különböző tempójúak, például nagyon lassú, lassú, gyors és nagyon gyors. A nagyon lassú Zeybek táncok 9/2-es, a lassúak 9/4-esek, mások pedig 9/8-as üteműek. Különösen a lassú zeybeknél a hagyományos hangszer a dob-zurna kombináció. A 2 dob és 2 zurna együttes használata hagyomány, az egyik zurna funkciója a kíséret, más szóval egy második állandó dallammal kíséri a dallamot. A dob-zurna mellett baglamát, nádsípot is használnak a gyors Zeybek-táncokhoz.


A Halay a néptánc stílusok regionális kategóriája Anatólia közép- és délkeleti részén. A táncot kísérő zene a zurna és a davul. Lassan kezdődik és felgyorsul. Hagyományos tánc, amelyet többnyire esküvőkön játszanak. A Halay táncosok általában kört vagy vonalat alkotnak, miközben a kisujjal vagy vállvetve, vagy akár kéz a kézben tartják egymást. Az utolsó és az első táncos kezében egy kendő van.


Információk forrás: Wikipédia

Leave a Reply