Categories Egyéb

Gaziantep, a török pisztácia hazája

Valóban a török pisztácia hazája, de a Karayılan (Fekete kígyó) és a Yabancı damat (Külföldi vőlegény) sorozatok fontos helyszíne is. Ismerkedjünk meg ezzel a várossal egy kicsit részletesebben.

Gaziantep, Törökország kulináris fővárosa, ínycsiklandó ételekkel és az újkőkorból származó történelmi emlékekkel várja a látogatókat.

Gaziantep Törökország délkeleti részén található. A különböző kultúrák olvasztótégelyének is tartják. Mindenki megtalálja itt a kedvére valót, legyen az étel vagy a történelem szeretete. A várost eredetileg Antepnek hívták, a mostani nevének érdekes története van: a Gazi (hős) előtagot az I. világháborút követően kapta, mert fontos szerepet játszott a török függetlenségi háborúban. Törökország minden egyes városának van valami különlegessége, ami miatt sokan ismerik. Gaziantep azonban egynél többet kínál. A várost Törökország kulináris fővárosának tartják, és ha valaki megkóstolja az itteni ételeket, biztos, hogy megváltoznak étkezési szokásai. Az egyik legismertebb étel a baklava, mely túltesz minden képzeleten.

Gaziantep fejlődő város. A legjobb ízeket kínálja, de a történelem szerelemesei is megtalálják itt a régi idők civilizációinak nyomait.

A fıstık (pisztácia) az első szó, amit az embernek tudnia kell, ha a városba érkezik, mert ez a legfőbb hozzávalója a legtöbb híres ételnek, különösen a baklavának és egyéb desszerteknek. Ha hazaindulunk, antepi baklavát feltétlenül vigyünk magunkkal az útra.
A város a baklaván kívül történelmi látnivalókkal is büszkélkedhet, emiatt is lett a régió legfontosabb települése turisztikai szempontból. Ha betesszük lábunkat a városba, máris különös atmoszféra leng körül bennünket arra ösztönözve, hogy hosszabb időt töltsünk itt, és minden zugot felfedezzünk.

Gaziantep az egykori Selyemút mentén helyezkedik el, és számos ókori helyet rejt – olyanokat is, amiket még nem fedeztek fel. Ezeket a helyeket felkeresve olyan érzésünk lehet, mintha megállt volna az idő, és a régi korban ragadtunk volna.

Közel 1 milliós lakosának köszönhetően elsőkézből kaphatunk ízelítőt a világhírű török vendégszeretetből és a délkeleti török kultúrából. Higgyék el, a törökök általában vendégszeretőek, segítőkészek és barátságosak, és ez különösen igaz itt délkeleten. Az itteni emberek úgy tartják, a vendég Isten ajándéka. Gaziantepben megismerhetjük Törökország másik arcát, itt az emberek sokkal nyugodtabbak, mint amilyennek a nyugati életstílust ismerjük.

Forrás : Türkinfo

Leave a Reply