Categories Interjú

Engin Akyürek: Tuba és Beren is jó színészek 1. rész

A cikk eredetileg a Hürriyet című lapban jelent meg 2018-ban.

Engin Akyürek jelenleg Latin-Amerikát hódítja meg. Azt mondják róla, népszerűbb, mint Maradona. Az általa írt könyv Argentína bestseller listáján szerepel. Még Kolumbiában és Chilében is vannak rajongói. Enginnel a „Rád vannak bízva a gyerekek” (Çocuklar sana emanet) című filmje bemutatója apropóján készítettem interjút, amelyben beszéltünk a sorozatairól, arról, hogy van-e alapja a Cansu Dere pletykának.

 ******

Tudom, hogy Ankarában születtél. Hiányzik Ankara vagy már isztambulinak tartod magad?

Ankarából származom. Szeretem Isztambult is, de a családom Ankarában él. Ankarában születtem és nevelkedtem, ezért Ankarához különleges kapcsolat fűz. De, ha azt mondanák, hogy Ankarában kell élnem, nem tudnám már megtenni.

Hány testvéred van?

Egy bátyám van, ő bankár és együtt élünk Isztambulban.

A szüleid mivel foglalkoznak? Amikor jelentkeztél a „Törökország csillagai” (Türkiye’nin Yıldızları) műsorban, mondták neked, hogy milyen szerepet válassz?

Apám nyugdíjas tiszt. A szüleim ránk hagyták, hogy mi válasszunk ki, mit szeretnénk. Bíztak abban, hogy jól választunk. Ami elég nehéz volt. Korábban még nem volt ilyen verseny.

Csak a „Popsztár” volt. Amikor bekerültem a versenybe, kissé tétováztam. Véletlen volt a választásom.

Az eddigi sorozatok, amelyekben szerepeltél, mind elég hosszúak voltak. Mi az oka, hogy a legutóbbi sorozat, a „Mindhalálig” (Ölene kadar), ilyen rövid lett?

13 epizódot ért meg. Akármibe fogunk bele, mindig hinni kell benne, de néha a közönség nem szereti a történetet, kevesen nézik, így mivel máshogy nem lehetett alakítani a történetet, be kellett fejezni. Ilyen is sokszor előfordul ebben a szakmában.

Mitől volt a „Piszkos pénz, szerelem” (Kara para aşk) című sorozat annyira sikeres? 

Azt hiszem a siker fő forrása a főszereplő nyomozó volt, de a szerelmi történet is nagyon erős volt. Azonban egy történetet nem lehet elmesélni egyetlen szerelmi szállal, az egésznek ütősnek kell lennie.

Mi szerinted a „Fatmagül” (Fatmagül’ün suçu ne?) sikerének titka? 

Nagyon univerzális, ám egyben kockázatos története volt, amellyel a közönség a világ minden pontján találkozott már. Szerintem nagyon jól felépített történet volt , több ilyet kellene a képernyőn látni.

Mit csinálsz mostanság?

Most csak ez a film van, ami nagyon izgalmas. Ezen kívül más projektem nincs, de talán valami lesz majd szeptemberben.

Amikor Spanyolországban jártam, láttam a Fatmagül reklámját. Komoly rajongói bázisa van Latin-Amerikában. Mit érzel, amikor hallasz erről? 

Nagyon büszke vagyok, mert Spanyolország fontos számunkra. Sok időbe telt, mire eljutottunk oda. Úgy gondolom, hogyha sikerül a sorozatot levetíteni ott, az óriási siker lesz. A Fatmagül minden országban, ahol játsszák, hatalmas siker. Remélem ezek után más török sorozat is eljuthat majd Spanyolországba és Latin-Amerikába.

Mitől függ, hogy egy sorozat ennyire népszerű Latin-Amerikában? 

Nos, erről őket kellene megkérdezni. Nagyon nehéz meghatározni, mi a siker titka. Több tényező is szerepet játszik benne, a történet, a földrajz és a szociológia is.

Talán emlékszel, a mediterrán színészek milyen népszerűek voltak Amerikában. Azt hiszem, a népszerűséghez a szimpátia is hozzátartozik. Véleményem szerint az, ahogy az érzéseket bemutatjuk, szerethető számukra.

A sorozatokon kívül is népszerű Engin Akyürek. Azt mondják, hogy már Maradonánál is ismertebb vagy… 

Ezekben az országokban inkább török sorozatokat vetítenek, mint amerikait, ezért lehet.

Biztos vagyok benne, hogy a latin-amerikai rajongók a közösségi médián keresztül is elérnek…. 

Nem vagyok fent egyetlen közösségi platformon sem, de látom a rólam készült cikkeket. Nincs szükségem rá, hogy fent legyek bárhol is, sosem volt egyetlen ilyen fiókom sem. 

 Kicsit zárkózottan élsz… 

Nem tudom. Mit értesz zárkózottság alatt. Nem érzem magam úgy, hogy elzárnám magam a világtól. Élem az életem.

Nem vagy fent egyetlen közösségi felületen sem, nem jársz éjjelente szórakozni, nem cikkeznek a szerelmi életedről. ezért gondolják úgy az emberek, hogy zárkózottan élsz. 

Én ezt nem így érzem. Azt hiszem a lehető legnyitottabban élem az életem. Talán én is így látnám a dolgot, ha nem ez lenne a szakmám. Így gondolom jónak, nem akarok mások elvárásának megfelelni.

Milyen az életed? Mit csinálsz szabadidődben? 

Az anatóliai oldalon élek, az időm nagy részében itt is vagyok. Nem megyek át az ázsiai oldalra, csak akkor, ha ott van munkám. Ha nem dolgozom, akkor olyan dolgokat csinálok, amikre munka mellett nincs időm.

Vannak közeli barátaid?

Van néhány barátom, vannak, akikkel itt találkoztam és vannak, akiket még Ankarából ismerek. Szabadidőmben szeretek csavarogni és olvasni.

Amikor Paul Auster könyve megjelent Argentínában, rögtön a bestseller listák élére ugrott… 

Valóban? Ennek nagyon örülök!

Szereted Paul Austert? 

Igen, azt hiszem jelenleg ő a világ egyik legjobb írója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük