Categories Interjú

Interjú Engin Akyürekkel a Marie Claire magazin 2022. június 20-i számában

A Kaçış című sorozata a Disney+ közönségével találkozik. Milyen volt a digitális platformra való tartalomgyártás folyamata a televíziós sorozatokban szerzett tapasztalata után?

A török ​​sorozatok külföldön már régóta jelentős sikert arattak. Ez engem személy szerint nagyon is érdekel. Ez alatt a tíz éves időszak alatt, amelyben én is részt vettem, az iparág fejlődött és átalakult. Beléptünk egy olyan gyártási folyamatba, amelyben Törökországba fektetnek be, és helyi tartalmat állítanak elő. Úgy gondolom, hogy ez a fejlesztés értékes, és komolyan kell venni. A Kaçış című sorozatunk a Disney+-on találkozik a közönséggel világszerte. Ezt a fejlesztést próbáltam kihasználni. Szeretném, ha Kaçış hozzájárulna a fejlődő török ​​tévésorozat-iparhoz.

Miről szól a sorozat? Milyen karaktert alakít?

Mehmet Yücel haditudósítót játszottam. Olyan karakterről van szó, aki már régóta próbál sikeres lenni a szakmájában, de nem tudta elérni azt a megbecsülést és sikert, amit szeretett volna. Egy nap elhatározza, hogy illegálisan lépi át a határt. Egy olyan ember történetét meséljük el, aki sikeres akar lenni, és ez az egyetlen cél, amit embersége és lelkiismerete próbára tesz. Sok emberi történet van ebben a történetben. A Kaçış valójában a változás története izgalmas és érdekfeszítő jelenetekkel.

Mit gondol, mit mond a sorozat a fotózás erejéről és általában a fotózásról?

Főhősünk jó fotós, legalábbis a környezete így határozza meg. Persze fotósnak lenni jelent valamit. A fényképezés egyfajta tanúja az időnek, és megpecsételjük vele a megélt pillanatot. Az elkészített fénykép erősségétől és értékétől függően időtlenné válhat. Jó fotósként Mehmet emlékével lefényképezi azt a brutalitást, amibe belekeveredett, és ezt a helyzetet sokáig nem tudja eltüntetni onnan.

Most először látjuk önt történetíróként, mint a történet tulajdonosát. Hogyan kezdődött ez a folyamat?

„Gondjaim” vannak az írással, minden nap egy kicsit jobban érzem ezt. 2018-ban kiadtam egy könyvet Csend címmel. Ez a „gondjaim” kifejezése volt. A Kaçış történetét 2017-ben írtam. Valójában más szerkezete és érzése van, mint az eddigi történeteimnek. Néha nem tudod megjósolni az utat, annak az útját, amit írsz. Mivel a Kaçış 2022-ben játszódik, szerintem minden történet, minden választandó szó jelentőséggel bír. Színészként ez bátorságot adott. Továbbra is szeretném saját történeteimet megírni és életre kelteni.

Tudjuk, hogy érdekli az irodalom. Van egy könyve is Csend címmel. Hogyan értelmezi a Kaçış irodalmi értékét, főleg, ha erről az oldalról nézi?

Helytelen lenne a Kaçış irodalmi érték alapján elemezni. Nem szeretem elemezni az általam készített műveket és a megírt történeteket. Ezek a közönség, az olvasó jogai. De örülnék, ha a Kaçış sorozatként önmagában is értéket mutatna.

Mit jelent az ön számára az írás?

Mondhatom, írott szőnyeg volt az az út, amin elindultam önmagammal, a képzeletemmel, a bajaimmal és a gyerekkorommal. Néha olyan, mintha egy utazásra indulnál, aminek nem tudod a végét.

Hogyan értékeli ezt az élményt korábbi színészi játékához képest?

Először játszottam el egy férfi történetét, akiről álmodtam, és akit meg akartam írni. Ez nagyon értékes számomra, és nagyon fontos helye van számomra a lelkemben. Természetesen a fantáziám a történettel, a karakterrel, a forgatókönyvvel és a forgatási folyamattal együtt változott és fejlődött. A tevékenységünk természetéből adódóan ennek így kellett lennie. Számomra nagyon sokat adott, hogy a saját álmomban lehetek benne.

Melyik karaktert kedveli a legjobban?

Erre a kérdésre mindig igyekszem őszintén válaszolni. Sokat teszem fel magamnak ezt a kérdést. Ez persze rejtett csapda a színész számára, bár a benne talált alkotás sikere és a karakterrel kialakított kapcsolat ezt elmélyíti. Számomra mindig az utolsó szereplő, akit játszottam, marad meg az emlékezetemben és a szívemben addig, amíg új munkát nem kezdek. Ez részben a színészettel való kapcsolatom eredménye.

Hová menekül a magánéletében? Például mit csinál a legszívesebben, ha lelkileg fáradt?

Szeretek búvárkodni. A kék és tónusai, a nap tükröződése a víz alatt mindig is jót tett a lelkemnek. Emellett egy könyv olvasása nagyon jól elfeledteti a fáradtságomat.

Pályafutása során Törökország számos pontján végzett különböző munkákat. Milyen érzéseket kelt önben az utazás, és hogyan értékeli ezt az élményt?

Ha üzleti ügyben mész valahova, az azt jelenti, hogy egy másik helyre mész, és nem utazol, hanem dolgozol. Ez egy olyan folyamat, amikor elhagyod a komfortzónádat és egy másik helyre bízod magad. Lehet, hogy nem érzed az utazás kényelmét és örömét. Meg kell tapasztalnod, hogy elérd az általad játszott karaktert, azt a történetet. Az utazás legjobb része számomra az, amikor hazamegyek a világ legszebb helyére.

Van mostanában új könyv, amin dolgozik?

A zsúfolt munkatempóm miatt nem tudtam időt szakítani rá, de rengeteg felgyülemlett történetem van. Szeretném kiadni az új könyvemet. Remélem, hamarosan sikerül ezt elérnem.

Hogy telnek a hétköznapjai?

Amikor nem dolgozom, a lakóhelyemen töltöm az időt. A hétköznapokon is szeretek terv nélkül cselekedni és nem gondolni az időre. Munkám a fegyelemről és az idő jó felhasználásának matematikájáról szól. Egy sima hétköznap napon igyekszem nem ilyen lenni, és ilyen értelemben elkényeztetem magam.

Kívülről nagyon alázatos embernek tűnik, ez így van?

Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert az embernek nem szabad ilyen döntéseket hoznia magáról. Talán az engem ismerők választ tudnak adni erre a kérdésre. Egyébként szerintem az is fontos, hogy hogyan viszonyulunk az egóhoz. Az ego mindannyiunkban benne van, igyekszem egy egészséges kapcsolatot kialakítani vele. Van, amikor nem hallgat rám, de egyelőre jól megvagyunk.

Ahogy korábbi interjúiból is láttam, ön olyan ember, aki a világ változásán és múltján töpreng. Nos, milyen volt Engin Akyürek előélete és gyerekkora?

A múlt az emlékezetünk. A jövőről nem is beszélve, ez még a jelen pillanatunkban is fontos hivatkozási pont. A világ óriásit változott az elmúlt két évtizedben. Ezt a változást én is megtapasztaltam gyerekkoromban. Megváltoztak a terek, a szocializációs stílusok, az élettel való kapcsolatunk és az álmaink. Én sem szeretem negatív oldalról felfogni őket. Természetünkből fakadóan fejlődnünk kell. A dolgok, amiket el szeretnék mondani, a bajok tulajdonképpen itt kezdődnek, hogy hogyan viszonyulunk a változáshoz Hogy alkalmazkodik-e a lelkünk ezekhez a helyzetekhez vagy sem?

Hol van a szerelem helye az életében?

A szeretet mindig szóként, érzésként van jelen az életünkben. Néha küldetésként, néha reményként léphet be az életünkbe. De soha nem tudhatjuk, hogy a szerelem az igazi helyére kerül-e, a szívünkbe vagy az elménkbe, amíg valaki ténylegesen be nem lép az életünkbe. Természetesen szeretném, ha mindig a szívemben lenne.

Mi a legjobb és a legnehezebb része a népszerűségnek?

Inkább az elismert szót szeretem magamra mondani, mint a népszerűt. Amikor a munkámat végzem, jó érzés megtapasztalni ennek minden pozitív eredményét. Szeretek kapcsolódni ennek a szakmának a jó oldalaihoz, egyébként minden munkának megvan a maga kemény oldala is.

Mit fog csinálni ezen a nyáron?

Szeretnék egy kis időt otthon tölteni és írni valamit.

Mi a legnagyobb eredménye az életben?

Azt a munkát végzem, amit szeretek, és elmondhatom, hogy nagyon értékesnek tartom.

Hogyan álmodik a jövőről?

Nincsenek konkrét álmaim. Álmaimban mindig vannak szép érzések, színek, illatok. Szeretem átadni magam az időnek, és azzal az érzéssel élni, hogy jó dolgok fognak történni.

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük