Categories Interjú

Engin Akyürek: Tuba és Beren is jó színészek 2 . rész

Amikor elolvasol egy forgatókönyvet, felmerül benned, hogy „amit az emberek leírnak, azt nekünk el kell játszani”? 

Szerintem a mi történetünkkel nincs probléma. A probléma a kifejezéssel van. Vagy ezeknek a történeteknek is lehet problémája? Szerintem, egy történet sok mindenre rávilágít. Egy sorozat sikere számunkra véletlenszerűnek tűnhet, de szerintem nem az. Ha sikerül ugyanolyan erőfeszítést és sikert elérnünk a filmmel, mint a sorozatokkal, akkor az egész világon sikeresek leszünk. Minden nap ugyanúgy zajlik, és gyorsan el is telik. A nagyon jó közönségünk szívesen mesél a történetekről. Gondoljunk csak az amerikai filmekre.

Némelyiknek nagyon jó alaptörténete van. A török filmekről viszont egyértelműen elmondható, hogy remek alaptörténetük van és a színészek is jól játszanak benne.

Çağan Irmak mit mondott a történetről? 

Azt hiszem mindent jól elmondott. Nem néztem meg a filmet, de tudom milyen érzéseket válthat ki az emberekből, mert a részese voltam.

Újra sírni fogunk? 

Biztos lesznek, akik sírnak majd. Számomra nagyon romantikus tűnik. Sokan viszont idegesek lesznek tőle, lehet, hogy félnek is. Ezeket az érzéseket mind tartalmazza a mondanivalója. Ha mindent figyelembe veszünk, azt mondhatjuk róla, hogy egy pszichológiai thriller. Azt hiszem, ha ez a film sikeres lesz, akkor érdemes lenne ilyen típusú filmet többet is készíteni.

Miről szól a „Rád vannak bízva a gyerekek”. 

Sok rejtély van a történetben, de nem szeretnék róla többet mondani. Sokan élnek modern nagyvárosban, ezért nagy rajtuk a stressz. Olyan érzésünk van, mintha mindig fájdalommal kellene együtt élnünk és nem tudjuk, hogyan szabaduljunk meg tőle. Alapvetően ez a mondanivalója. Egy ember múltja, a trauma, amit átélt, konfrontáció önmagával, ez mind benne van.

Ezért kapta ezt a címet? 

Valójában erről szól, hogy kiből milyen érzést vált ki, az majd elválik.

Dolgoztál már korábban együtt Çağannal? 

Nem, még nem dolgoztunk együtt. Nagy örömömre szolgál, hogy megismerhettem őt. Az, hogy ilyen remek emberek léteznek ebben a szakmában, nagyon jó érzéssel töltött el. Çağan egy nagyon különleges ember és rendező. Mindig dolgozik valamin és azt be is fejezi. Gyönyörű történetei vannak.

Az „Emlékek útvesztője” nagyon szép film volt. Gondolod, hogy az új filmednek is lesz ilyen sikere? 

Az „Emlékek útvesztője” nagyszerű film volt. Úgy gondol, hogy, akik szerették azt a filmet, azoknak a „Rád vannak bízva a gyerekek” is tetszeni fog.

Nagyon különleges film volt. Egy szerelmi történet, de a film végégi állandóan ott motoszkált a közönség fejében, hogy „Mi folyik itt?” Ebben a filmben is meglesz ez az érzés a nézőkben. Szerintem ez az új film is nagyon jó.

Úgy gondolom, hogy ez a film szembeszáll a közönséggel. Mi készítettük a filmet, de a közönség által lesz kész. Azt hiszem, mindenki más érzésekkel távozik majd a moziból.

Mikor forgattátok? 

Októberben, elég hosszú időt vett igénybe.

Mikor lesz a bemutató? 

Március 21-én, szerdán.

A filmekről gyakran mondják, hogy állandók. Mennyire vagy elővigyázatos filmkészítés közben? 

Ha valaki sorozatban játszik, akkor, amíg a sorozat tart, az adott karakterrel azonosítják. Mindezt jól kell csinálni, nehogy unalmassá váljon a munka.

Lehet, hogy a 8. epizód már unalmas, mert nem tudni, hogy pontosan mi lesz az egész vége. Vagy mondhatom azt, „hogy én ezt nem játszom el, mert a karakterem ezt nem csinálja”, ezáltal manipulálnám a történetet és másfelé irányítanám. Ezalatt az élet azonban nem áll meg és néha 1,5-2 évig például ugyanolyan szakállal és hajjal kell élni. A mozi emiatt sokkal jobb. A film elkészül és utána, már nem kell ugyanolyannak maradni.

Volt olyan szerep, amely nem tetszett? 

Allahnak hála, nem nagyon. Valójában emiatt van az, hogy rövidebb-hosszabb ideig nem hallani rólam. Ha nem tetszik egy szerep, általában nem vállalom el, így nem fogom megunni.

Szerinted Kenan İmirzalıoğlu jól játssza Mehmed szultán szerepét?

Az egyetemen tanultam történelmet. Teljes szívemből mondom, szeretném, ha sikeresek lennének azzal a sorozattal. Ha egy ilyen típusú sorozat nem sikeres, akkor hasonlót nem készítenek, ezért bízom benne, hogy sikerük lesz, mert még sok hasonló történet van a történelemben, amit érdemes lenne filmre vinni. Szerintem az egyik legjobb színész, aki ezt a szerepet kaphatta, az Kenan.

Szaúd-Arábiában betiltották a török sorozatokat. Mit gondolsz erről? 

Azt gondolom, hogy ez ideiglenes intézkedés volt, nem hiszem, hogy így marad.

Sok arab rajongód van. Jártál már arab országban? Sok híres színész van, aki elmegy oda és már azzal is pénzt keres, hogy meghívják. 

Még nem jártam. De ezt inkább a menedzseremtől kellene megkérdezni. Turistaként sem jártam arra. Szeretem magam szervezni az utazásom. Az elmúlt 1,5 évben pedig írtam és sokat olvastam. Ez kötötte le a szabadidőm. Talán, ha ennek a filmnek meglesz a bemutatója, kicsit elvonulok pihenni.

Gyakran jársz Kaşban, miért? 

Búvárkodni megyek, de máshol is szoktam.

Azt mondtad: „Írok.” Mit írsz? 

Történeteket. Van egy magazinunk, Kafasına göre a címe. Kéthavonta jelenik meg. Az általam írt történetek is megjelennek benne. A rajongók különböző nyelvekre fordítják le és úgy olvassák. Ez nagyon kedves számomra. A magazinban megjelenő történetek mindig más témát dolgoznak fel.

Forgatókönyvet is írnál? 

Igen, remélem, hogy a jövőben sikerül is.

Gondoltál arra, hogy rendező legyél? 

Valójában nem. Ha elkezdek írni, úgy érzem, hogy az csak számomra érdekes.

Hát ez elég egoistán hangzik, nem? 

Ha a történet, amit megírtál, a belső világodról szól, akkor azt csak te érted. Nem tudom magam elképzelni íróként vagy forgatókönyvíróként sem. Ezek nagyon különböző dolgok. Csak színészként írom le az érzéseimet, érzelmeimet. Nem akarok rendezni. Tiszteletlenség lenne azokkal szemben, akik igazi rendezők.

A török mozik mind egyetértenek abban, hogy az utóbbi években igazán nagy bevételük a vígjátékokból származik. Mit gondolsz erről? Követed ezeket a filmeket? 

Mindent megnézek. Olyan ember vagyok, aki szereti a filmeket, szinte minden hazai és külföldi filmet megnézek. A legnagyobb problémát a török mozik hiánya okozza. Van például olyan mozi, ahol csak vígjátékokat adnak. Itt híres színészek vígjátékait, melodrámákat és független művészfilmeket lehet megnézni. Az olyan rendezők, mint Çağan és Yavuz Turgul, filmjeit nem nagyon adják, pedig szerintem az ő filmjeik fejlesztenék igazán a filmipart.

Vígjátékban játszanál? 

Igen. Nem nevezem magam vígjáték-színésznek, de szívesen szerepelnék egy jó kis vígjátékban. Jó lenne, ha kapnék ilyen szerepet.

Hogy látod, mi lesz Engin Akyürekkel 10 év múlva? Író, rendező vagy színész leszel? 

A színészet van a középpontban. Szeretem a szakmám, mindig erről álmodoztam. De el akarom mondani a történteimet is, amelyek folyamatosan gyűlnek. Talán külföldön is szerencsét tudok próbálni. Tíz éve csak a tévés szerepekre koncentráltam, talán a filmezést kellene előtérbe helyeznem. Eddig három filmben szerepeltem.

Melyik hazai, illetve külföldi sorozat részeit követed az utóbbi időben? 

Most épp a „La Casa De Papel”-t nézem, amit szinte mindenki. ezen kívül a török sorozatokat is követem. A legtöbbnek csak az első részét nézem meg, de most van egy, amelyet már régebb óta nézek.

Melyik szerep volt számodra a legkedvesebb? 

Erre azt tudom mondani, hogy mindegyik a „gyermekem”. Az első főszerepet a „Ha felhő lennék” című sorozatban játszottam, amit a néhai Meral Okay írt. Ő nagyon értékes ember volt számomra. Ettől teljesen más volt a „Fatmagül”, egy nagyon különleges munka volt. Annak köszönhettem, hogy Emmy jelölt lettem és Szöulban is díjat kaptam…

A „Piszkos pénz, szerelem” vagy a „Fatmagül”? 

Ez olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy a fiad vagy a lányod szereted jobban. Számomra mindkettő nagyon fontos, imádtam őket.

Tuba Büyüküstün vagy Beren Saat? 

Mindketten nagyon jó színésznők. Azok közé tartoznak, akik jól végzik a munkájukat, tehetségesek.

Mi van a zenével? Játszol valamilyen hangszeren? 

Sajnos nem. Emiatt időnként mérges is vagyok magamra. De Youtube-on már néztem gitározást tanító videót és meg is tanultam néhány akkordot. Mindig mást helyeztem előtérbe, így a zene és a hangszerek háttérbe szorultak. Manapság ismét vágyom arra, hogy gitározni tanuljak. Még csak el sem kell mennem otthonról, az interneten keresztül is megtanulhatom.

Mi volt a legfurcsább ajánlat, amit arab rajongóktól kaptál? 

Sosem kaptam onnan ajánlatot. Az emberek általában fényképet akarnak velem készíteni vagy meg akarnak látogatni egy forgatáson. Volt már olyan, hogy eljöttek az otthonomhoz és virágot hagytak az ajtóm előtt.

Nem zavar, hogy az érdeklődés középpontjában állsz? 

Nem. Ez egy nagyon jó dolog. Nem ezért csináljuk ezt a munkát? Az már más kérdés, hogy ki szereti és ki nem. Azért csináljuk, hogy kedveljenek minket, nem igaz? Amikor egy 13-14 éves fiú vagy lány azt mondja, hogy színész akar lenni, az boldogsággal tölt el bennünket. Tehát a színészek egy kicsit olyanok, mint a gyerekek, meg akarnak felelni.

Miért röppent fel az a pletyka, hogy közted és Cansu Dere között szerelmi kapcsolat van? 

Fogalmam sincs. De aki ilyen szakmát választ, annak el kell fogadnia, hogy mindenféle pletyka keringhet róla. Cansut utoljára az Arany Pillangó díjátadón láttam, azóta nem találkoztam vele.

Van most valaki az életedben? 

Jelenleg nincs. Megmondanám, ha lenne, nem hazudok. Ha valaki valótlanságokat állít az életemről, az szégyen és tisztességtelennek tartom.

Törökországban súlyos probléma az erőszak. Mit mondasz erről? 

Úgy gondolom, egyetlen ember sem tudja elfogadni, ez szörnyű dolog és próbálják megvédeni az áldozatokat. Szerintem ez a modern élettel együtt nőtt ilyen nagy problémává. A média pedig mindent még jobban felerősít. Próbálom megérteni. Nem tudom, hogy 30-40 évvel ezelőtt voltak-e ilyen zaklatási ügyek és hogy azok akkor miért maradtak rejtve. Talán a modern kor eszközei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy minden szem előtt legyen. Ha valami ilyen történik, a közösségi médiában és az egyéb médiában mindjárt megjelenik, és sokan követik, így nagyobb lesz egy-egy ilyen ügy visszhangja.

Azt mondtad, hogy laktózmentes tejjel kéred a kávéd. Vigyázol az egészségedre? 

Figyelek arra, hogy mit eszem. A normál tejet nem igazán szeretem.

Sportolsz? Szép magas vagy. Kosaraztál korábban? 

Igen, járok edzőterembe. 1,90 cm magas vagyok, de profi módon sosem kosaraztam. Csak a környéken játszottunk a haverokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük