Categories Cathie Hubert Elemzés

Cathie Hubert: A névszimbolika A nagykövet lányában

Cathie Hubert összefoglaló elemzése az 1-18. részekről.

„Ha nem tudlak megnevezni, akkor nem is létezel.”

„Van egy szimbolikus szál a név körül. Egyesek szerint nagyon fontos, ez a lényegünk, elválaszthatatlan a lelkünktől.” Jean Eduardo Tesone pszichoanalitikus szerint keresztnevünk képviseli identitásunkat.

Az egyik ilyen szimbolikus szál A nagykövet lánya történetében is a név témája. A másik személy néven nevezése beágyazódik Sancar és Nare szerelmi történetébe, és ez a szerelem csak az övék. A pár körüli világ megy a maga útján, vakon nézve Nare és Sancar történetében valójában zajló eseményeket. Az egyik oldalon megvan az összes esemény és melléktörténet, a másikon pedig ott van Sancar és Nare története, amelynek saját menetrendje és célja van.

Ebben az értelemben ez a sorozat dualista. Szükségünk van egy cselekményre, mellékszereplőkre és eseményekre, így a történet továbbhalad, de végül is az a lényeg, hogy mindkét főszereplő között eposz legyen. A névszimbolika pedig ebben az értelemben a narratív szimbólum A nagykövet lányában.

Az 1. évadban Sancar nem tudja, mi történt Naréval, azt hiszi, hogy a nő elhagyta őt, és a trauma miatt nem tud megbocsájtani neki. Ezért amikor találkozik vele, nem tudja kimondani a nevét. Az a nő, akit elveszített, az az ártatlan, megbízható fiatal maradt, akit valaha ismert, akire úgy gondolt, hogy örökké az övé lesz. Amikor visszatért, nem nevezi meg, nem tudja, mert nem ismeri az igazságot abban a pillanatban. Sancar ekkor már nem látja Nare lelkét, és Nare nem tud lélegezni. Létezik, de teljesen bezárkózott, a szeretetet elvesztve úgy érzi, az életét is elvesztette. Sancar eközben az igazság megismerése, a történtek beismerése felé vezető nehéz úton halad, csak ezután ismeri el és érti meg Nare fájdalmát és történetét.

„A lélegzet a szellemi világ szimbolikus eleme, köztes elem a föld és az ég között, a láthatatlan világ eleme, egyetemes és megtisztító”

Nare hirtelen újra lélegezni kezd, amikor Sancar kimondja a nevét a 13. részben. Ez egy különösen megrendítő jelenet, Sancar felszabadítja Nare lelkét azáltal, hogy kimondja a keresztnevét, és ekkor Sancar megkezdi hosszú útját a gyógyulás és a megváltás felé.

A 2. évadban fordított helyzetbe kerülünk. A szörnyű hír, miszerint Menekşe terhes, mély csapást jelent Nare számára, éppen akkor, amikor azt reméli, hogy sikerül megbocsátania Sancarnak. Ez a traumatikus esemény megakadályozza, hogy újra kimondja Sancar nevét. Sancar pedig szárny nélküli madár, horgony nélküli csónak, gyökér nélküli ember lesz. Most ő reménykedik a megbocsátásban. Ha Nare nem szólítja őt a nevén, akkor úgy érzi, ő senki. A nevének kimondásával a nő újra életet ad neki. Szüksége van erre az elismerésre, hogy elfelejtse bűnösségét és újra megtalálja az igazi önmagát.

Amint azt a 18. részben látjuk, Sancar készen áll az életének feláldozására, hogy megmentse Narét és megmentse szerelmüket, értelmet adjon szerelmüknek, hogy újra élhessenek. De nem Nare még mindig nem mondja ki a nevét, bár ő is megmenti Sancart és a lövés őt találja el. Mindketten ráléptek a megbocsátás felé vezető útra, de hosszú út áll még előttünk. Az élet folytatódik körülöttük, az emberek szeretik a periférián csapkodó, szárnyaikat égető pillangókat, egy olyan epikát, amelyet csak nézhetnek, de nem a részesei.

Sancar és Nare a bizalom, a feltétel nélküli szeretet és egymás igazi lelkének felismerése felé vezető úton járnak. Mielőtt ez megtörténik, Narének vissza kell kapnia elveszett identitását, valódi énjét. Útban vannak egymás lényegének és lényének abszolút elismerése felé, azon a helyen, ahol nincs ego.

Ebben az értelemben A nagykövet lánya könnyű tévésorozatnak tűnik, valójában az irodalom és a film klasszikus, egyetemes, epikus szerelmi történeteinek lépéseit követi, olyanokat, amiket annyira szeretünk. A történetek, amelyekhez kapcsolódhatunk, mert univerzálisak és a saját lelkünkhöz szólnak. Emlékeztetnek az elvesztett szeretetre, a valaha volt szeretetre vagy a mellettünk lévő szeretetre.

Sancar Efe szerepét megtestesítve, Engin Akyürek szélesre tárja pompás expresszionista színészi játékának áramlását, olyan színész, mint senki más, szívét és lelkét önti munkájába, így elérve az intenzitás ritka szintjét, és oly sokunkat megérint.

Cathie Hubert író, művész, tanár 2020

Forrás: cathiehubertfr.wixsite.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük