Categories Cathie Hubert Elemzés

Cathie Hubert: Engin Akyürek, a színész és a kamera

A filmekben a távoli felvételek azért készülnek, hogy a szereplőket jobban be tudják mutatni, ezért legtöbbször a valamilyen cselekvés bemutatásakor használják ezt a felvételi módot, míg a közeli képekkel az érzelmeket mutatják be.

A nagykövet lányában a Sancar és Nare körül megforduló embereket legtöbbször közepes távolságról vagy távolról mutatják, ezzel szemben a Nare és Sancar között kibontakozó érzelmek bemutatására közeli kameraképeket alkalmaznak. A sorozat előrehaladtával a néző úgy érezheti magát, mintha hullámvasúton ülne és ez a főszereplőnek, Sancar Efének köszönhető. Engin Akyürek minden jelentben más-más arcát mutatja, és ezek az előadásai teljesen elvarázsolják a nézőket.

Évek óta sikeres színész, több sorozatban és filmben is játszott már, de azt hiszem, hogy A nagykövet lányában érte el eddigi karrierje csúcsát, olyan kiváló színészi játéka van, amelyet nemzetközi szinten ritkán láthatnak a képernyőn.

Testbeszéde a kamerához viszonyítva a fókuszpont, a történet kibontakozásának magja, ez az egyik oka annak, hogy a történet ennyi érzelmet vált ki a nézőben, lebilincselően vezet minket az akciójelenetek és a drámai, érzelmes jelenetek között.

A távoli és közepes távolságból felvett jelenetekben a forrófejű Sancar berohan, megfordul, jön és megy, fenyeget, elesik, táncol, embereket rendel maga köré, verekedik, dühöng. A képernyőt bejárva táncol a kamerával, karjait szárnyként kitárja, lábai szilárdan állnak a földön, elegáns, masszív és büszke. Ragyogó színész, teljesen beleéli magát a szerepbe, ilyen színpadi előadó manapság rajta kívül szinte nincs is. Sancar szellemes, szenvedélyes, sokoldalú, rendkívül érzékeny, erőteljes és karizmatikus.

A spektrum másik oldalán, amikor minden beszűkül és a kamera közel kerül a színész arcához, kívülről befelé haladunk, a zajtól a csendig, belépünk Engin Akyürek lírai világába, olyan rendkívüli képességgel játszik az egyes jelenetekben, úgy bele tudja élni magát minden szituációba, mintha nem is lennének körülötte kamerák.

Csak néhány példa:

A 14. részben, Sancar sír a kunyhó előtt, és végül kimondja Nare nevét. A bánat, a szívdobogása nyomon követi fájdalmának történetét. Hirtelen nem marad más csak Sancar néma tehetetlensége. A kamera egyre közelebb jön és megtalálja őt, felerősítve ezzel a megtört szívű efe érzelmi intenzitását.

A 13. részben, amikor Sancar a malomba megy, hogy megfenyegesse Akınt, a kamera oldalról közelít felé, a szemére fókuszál. Ahogy Sancar belép, látható, ami a szívében és a lelkében lejátszódik, szinte eggyé válik a kamerával. Nagy lelkierőre van szükség ahhoz, hogy Engin Akyürek képes legyen kifejezni a Sancarban abban a pillanatban felgyülemlett gyilkos kétségbeesést.

A 21. részben, amikor közelebb kerül Narehoz, és a 22. epizódban, amikor bűnösnek érzi magát a tárgyaláson, a testbeszéde lenyűgöző. Fejmozdulatai, didergő szája, a szemében bekövetkező percbeli változások, a bőrén fellépő rezgések szeretetről beszélnek. Amint azt egy másik cikkben már említettem, a némafilmek színészeit követi, nincs szüksége beszédre ahhoz, hogy Sancar belső érzelmi mélységeit kifejezze.

Az érzelmekről szóló A nagykövet lánya című sorozatban Engin új intenzitási szintet ért el, játékával elbűvöli a közönséget, és boldogok vagyunk, hogy tanúi lehetünk ilyen csodáknak.

© Cathie Hubert 2020. október

Forrás: cathiehubertfr.wixsite.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük