Categories Interjú

A szerelem az életünk egy biztos pontja

Az interjú az Istanbul Life Magazinban jelent meg 2019. februárjában.

A híres színésszel, Engin Akyürekkel Modában találkoztunk. Az „Egy szerelem, két élet” című filmje kapcsán beszélgettünk vele, amely hamarosan a mozivásznon lesz látható, illetve szó esett még Isztambulról és új könyvéről is.

„Azt mondják, hogy az életet nagy események irányítják, azok, amelyek a mi kis döntéseink összességei …” Ez a mondat szerepel legújabb filmje, az „Egy szerelem, két élet”-ben is, mely hamarosan látható lesz a mozikban. Milyen film vár ránk?

Ezek a kifejezések valójában nagyon jól leírják a filmet. Néha, amikor filmet forgatunk, vagy amikor valamire gondolunk, ami egy könyvhöz kapcsolódik, úgy érezzük, mintha valami nagyon fontosat kellene kapcsolatba hoznunk az élettel. Valójában azok a filmek, amelyeket mindannyian nagyon szeretünk, és amelyeket csodálunk, nagyon egyszerű dolgokról szólnak, hasonlóan az életünkhöz. Ez a film is ilyen. Egy nagyon egyszerű kérdés köré épül „mi lett volna, ha Umut a kutyáját sétáltatja, és mi, ha nem?” Umut, az általam játszott karakter életének két különböző állapotát látjuk az előbb feltett kérdésre adható két válasz eredményeként. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, azt mondtam, bárcsak én is meglátnám a választásom lehetőségeit. Minden egyes dolgot megélünk, amelyet választottunk, de azok a dolgok, amelyeket nem választottunk, mindig álmok vagy valami ismeretlen dolog maradnak. Itt rejlik a film szépsége és trükkje. Arról van szó, hogy egy egyszerű dolog valójában hogyan változtatja meg az életünket.

Elmesélné nekünk annak a karakternek a történetét, akinek életet ad a filmben?

Nos, a filmet Modában forgattuk. A film kilencven százaléka ott is játszódott. Azt mondhatom, hogy ez egy Kadiköy-film. Umut, a karakterem, Modában élő rendező. Van néhány problémája a munkájával kapcsolatban. Olyan ember, aki szívesen forgatna filmeket, de erre nem kap lehetőséget, így kénytelen reklámokat forgatni. Valójában olyan karakter, aki olyan dolgokat él át, amelyekkel mindannyian szembesülhetünk, és életünk bizonyos időszakában átélhetjük őket

.

A film a szerelemről, az életről és a döntésekről szól. Hogyan tükrözi a film Umut döntéseit a szerelem és az élet vonatkozásában?

Valójában a film emeli ki külön ezeket a döntéseket. Olyan egyszerű kérdés köré épül, hogy Umut hová vigye a kutyáját sétálni, melyik irányba menjen. Valójában olyan döntésekről van szó, amelyeket nem igazán veszünk figyelembe. És a döntése alapján megtalálja szerelmét, és egy olyan folyamat felé halad, amely elmondja ennek történetét. Biztosan megértette a kettős elbeszélést, ha megnézte a film előzetesét. A filmben nincs két különböző férfi, hanem ugyanannak az embernek két különböző történetét láthatjuk.

Milyen utazást ígérnek az „Egy szerelem, két élet” közönségének?

Hiszem, hogy felülvizsgálják saját életüket. Például, ha valaki kedvesével jött, áttekinti a találkozó történetét. Egyfajta útválasztás ez … Általában az emberek el akarnak gondolkodni ezeknek a helyzeteknek a pozitív oldalain, de a negatívakat is meglátják ebben a filmben. Úgy gondolom, hogy amikor megnézik a filmet, az majd befolyásolja a szerelemről és az életről alkotott nézőpontjukat és levonják a megfelelő következtetéseket.

Az interjú helyszínéről körbenézve Moda és a Kadıköy utcáit látjuk. A filmnek van egy része, amely ezen az útvonalon halad át. Véleménye szerint hogyan hatott ez a terület a filmre? Mikor volt a forgatás, milyen volt a forgatási folyamat?

Ahogy már említettem, ez Kadiköy és Moda filmje. A forgatás júliusban volt. A filmet Ali Bilgin rendezte. A film olyan, mintha ez a film rólam és Bergüzar Korelről szólna. Ugyanezt mondtam az „Emlékek útvesztőjében” című filmről is, vagyis, hogy két ember filmje. Ez a film is hasonló, mint az volt. Korábban nem dolgoztunk együtt Bergüzar Korellel, de hallottunk egymásról. Nagyon örülök, hogy megismerhettem. A film nagyon rövid interakció a színészek között, és azonnal harmonizálniuk kell egymással a szereplőknek. Nagyon fontos számomra, hogy nincsenek problémák Bergüzar színészi képességével, motivációjával és a munkahelyi jó teljesítményével kapcsolatban. Ez két ember filmje és nagyon fontos volt, hogy ezt sikerült megörökítenünk is. Nem volt különösebben hosszú felkészülési időszakunk. Azonnal el kellett kezdenünk forgatni. A kezdetektől fogva nagyon jó energiákat tudtunk megragadni. És amire a filmnek szüksége volt, az az energia. Remélem, ezt átültettük a filmbe is. Kadiköyben élek. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a kedvenc helyeimen forgattunk, az utcákon, amelyeken járok, nem éreztem magam nagyon idegennek. Sokat ültem olyan helyeken, ahol Umut is ült. A film forgatásának helyei olyanok, mint a film kiléte. Kadiköyt és Modát nagyon érezzük a filmben. Itt van Umut háza, világa és azok a helyek, amelyeket jól ismer.

Elmondaná nekünk, hogyan ábrázolja a film a szerelemről alkotott véleményünket?

Az életünkben a szakmánk, a cselekedeteink, az elért eredményeink nagyon előtérben vannak. Valójában a szerelem az életünk olyan részén rejtőzik, amelyre még nem jöttünk rá … A szerelem olyan, mint az életünk egy biztos pontja. Egy pont, ahol valójában megtaláljuk magunkat. Miközben az életünk egy nagyon biztonságos pont felé tart, hirtelen beleszeretünk valakibe, és ezzel mindent a földig rombolunk. Vagy ha eljön a szerelem, minden, ami kellemetlen volt, hirtelen széppé válik. A film arról szól, hogy mi változhat az életben a szerelem megtalálása és az életmódunk megváltoztatása révén. Amikor találkozol valakivel, szembesülsz azzal, aki egész életed során voltál. Jönnek a traumák, amelyeket átéltünk, a megtapasztalt problémák. És ezek egy idő után a felszínre kerülnek. Véleményem szerint ez egy olyan rész, amely nagyon jól kapcsolódik a filmhez. Gyökereink, családtagjaink vannak, szülők vagyunk … Mindannyian hozunk magunkkal problémákat a múltból, de fontos, hogy miként tudjuk őket kezelni. Az általam játszott karakter úgy gondolja, hogy ezt meg fogja oldani egy film forgatásával, de megérti, hogy a dolgok nem ilyen egyszerűek.

A városban melyek azok a kerületek, amelyek a kedvencei? A város melyik oldala áll közelebb önhöz?

Szeretem az anatóliai oldalt … Kalamis, Fenerbahce … Azon kívül, hogy csendes és békés, az életérzéssel is összefügg, az itt élő embereknek összetartozás érzetet ad. Ankarai vagyok és gyakran összehasonlítom azzal a hellyel, ahová eljutottam … A tengertől eltekintve, nagyon hasonló …

Vannak olyan helyek, kerületek vagy utcák, amelyek inspirálják?

Nem beszélek arról a helyről, ahol élek, de vannak Kalamisban és Fenerbahcében is. Szeretem az utcáikat, a feelingjüket, a kikötőiket.

A Bagdad sugárút egyike azoknak a helyeknek, amelyek jó érzéssel töltenek el. Imádok az utcán lenni. Szeretem a nem nagy tömeget. A tömegben elvegyülni jót tesz nekem. Az európai oldalon is éltem, sok időt töltöttem ott. Bebek és Arnavutköy nagyon szépek. Valójában a világ legszebb helyei vannak ott. Szeretem Üsküdart is. Rendkívüli látványa van. Őszintén szólva Isztambult a forgatás során ismertem meg. Miatta a város teljesen más részeire is elmentem.

Néhány hónappal ezelőtt jelent meg első novelláskötete „Csend” címmel. Ez egy olyan könyv, amely az elmulasztott évekbe repíti az olvasókat.

Nem volt szándékomban ilyen értelmet adni a történeteknek, valójában nem a múlt vágyakozásának érzésével vagy a múlt megszépítéseként írtam. A mában élsz, és csak a múltad van ahhoz, hogy összehasonlítsd a mai érzéseket és érzelmeket. Amikor gyermekkorom és iskolai kalandjaim összeértek, úgy éreztem, hogy eljutottam egy gyönyörű történethez. Az elmúlt öt évben az élet olyan sebességgel haladt előre, amit észre sem vettünk. Talán még gyorsabban. Olyan élet felé fordultunk, amelyben még kevésbé érezzük magunkat, még kevésbé hallgatunk egymásra és kommunikálunk egymással. És ez mindannyiunkra érvényes. Abban a pillanatban, amikor rájöttem erre, abban a pillanatban kezdtek megjelenni ezek a történetek.

Meddig volt az élete része az írás?

Őszintén szólva még mindig az. Egyetemi éveim alatt történeteket írtam. Nem szisztematikusan írtam, de voltak olyan történetek, amelyeket közben írtam. Aztán amikor elkezdtem írni a Kafasına Göre nevű magazinban, kezdtek felhalmozódni. És ahogy halmozódtak, arra gondoltam, miért nem csinálunk belőlük könyvet. Bár különböző témákról írtam, olyan volt, mint a világban élő ember teljes nézete ezekben a kérdésekben. Valami olyasmi lett, mintha ugyanabból a szempontból tekintenénk a kérdéseket.

Ankarában született és nőtt fel. Mi lenne, ha ma megkérnénk önt, hogy hasonlítsa össze Isztambult és Ankarát, milyen helyet foglal el az életében? Ha megkérdeznénk, mi az, amit nem adna fel Isztambulban, és melyek azok a dolgok, amelyek hiányoznak Ankarából, mit mondana?

2003-ban jöttem Isztambulba. Jelenleg nem olyan Ankara, mint amilyet 2003-ban otthagytam. Azon az évek Isztambulja sincs már meg.

Bárhonnan is jön valaki Isztambulba, gyorsnak és kimerítőnek találja ezt a várost. Az emberek olyanok, mintha mindig egy helyre futnának. Igen, ezt is tapasztaltam, de egyet mondhatok, ma ez a sebesség mindenhol jelen van. Mindannyian hasonlóvá válunk, hiszem, hogy az ilyen problémák idővel elveszítik befolyásukat.

Hogyan írná le Isztambult egy olyan embernek, aki még sosem látta? Milyen szavakat használna?

Azt mondanám: Gyere, gyere…..

Van olyan hely Isztambulban, amit még nem fedezett fel?

Szerintem nincs olyan hely, amit ne ismernék. Ha valaki talál egyet, nekem is mondja el!

Isztambul melyik részét szereti a legjobban?

Kadiköyt.

Van olyan hely Isztambulban, ahol még sosem járt?

Szerintem nyugodtan mondhatom, hogy nincs.

Ön szerint kik élvezik legjobban a várost?

A sirályok.

Ha Isztambul lenne a szerelme, hogyan hódítaná meg?

Isztambul olyan, mint egy megcsalt és megbántott szerető. A csillogás még mindig ott van a szemében. Ahhoz, hogy kitárja a szívét, először meg kell ölelnem és a bocsánatát kell kérnem. Talán megbocsájt nekem, talán nem…..

Véleménye szerint melyik a város legjobb találkahelye?

Szerintem Beşiktaş a legjobb.

Melyik művészet szeretné ha ellátogatna ide?

Olafur Arnalds és a Hammock, az utóbbi a kedvenc zenekarom.

Melyik a legkedvesebb történelmi szimbóluma a városnak?

Szeretem az egész történelmi félszigetet.

Mi a kedvenc gyalogos útvonala?

A Caddebostan tengerpart.

Ha nem Isztambulban élne, hol szeretne élni?

Ankarában vagy Kaşon.

Könyv, amit legutóbb olvasott?

Sezgin Kaymaz könyvei és David Grossman: A horse enters the bar

Mozifilm, amit legutóbb látott?

Az Ida.

Képek forrása: famousfix.com

Forrás: Engin Akyürek – THE ACTOR Facebook oldal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük