Categories Interjú

Interjú Engin Akyürekkel 2009-ből

A KanalD csatorna készített interjút Enginnel 2009-ben Midyatban a „Ha felhő lehetnék” című sorozata forgatásakor.

Midyatban járunk egy forgatáson, interjúalanyunk a sorozat Mustafa Bulutja, Engin Akyürek.

Riporter: A „Ha felhő lehetnék” forgatásán vagyunk.

Engin: Üdvözlöm!

Riporter: Köszönöm. Hogy halad a forgatás?

Engin: Egészen jól haladunk, folytatjuk a munkát. Itt lent zajlik a forgatás, minden jó, jó úton haladunk.

Intenzív tempóban zajlik a forgatás. Engin látszólag nagyon elfáradt a munkában. Ezalatt intenzív esőzés van Isztambulban, így most ez a beszélgetés tárgya, ugyanis itt Midyatban az időjárás pont annak ellentétje, hihetetlenül nagy a forróság.

Engin: Érdekes, hogy Isztambulban ennyi eső esik. Itt egy cseppet sem láttunk. Hogy mi történik ott… csak a hírekből tudjuk. Itt nagy a forróság. De az itteni időjárás nagyon érdekes. Mert például este, miután lemegy a nap, hihetetlenül hideg lesz.

A beszélgetésben a „Ha felhő lehetnék” című sorozatra térünk át. Eddig Mustafa Bulutot eléggé feszültnek láttuk a sorozatban. Vajon milyen reakciót vált ki ez a feszült szereplő a közönségből? Erről kérdeztük Engin Akyüreket. 

Engin: Az emberek reakciója Mustafára eléggé vegyes. Sok kárt okozott, ezt látjuk, és nem is helyeseljük, amit csinál, de van egy bájos oldala is. Van egy része, ami miatt megbocsátunk neki, szeretjük és örülünk, hogy a részesei lehetünk mindennek.

Tovább olvasom Interjú Engin Akyürekkel 2009-ből

Categories Elemzés Navid Shahzad

Navid Shahzad: Kader

Zeki Demirkubuz a középiskolából kimaradt, textilüzletben és utcai árusként is dolgozott egy ideig, majd három évig börtönben volt Törökország 1980-as államcsínye után. Végül az Isztambuli Kommunikációs Mérnöki Egyetemen végzett, a filmkészítés mellett döntött, és rendezőasszisztensként dolgozott Zeki Okten rendező mellett, mielőtt saját produkciós céget alapított volna Mavi Films néven.

Az összes Demirkubuz-filmen tükröződik rendezőjük heves függetlensége és esetenként íróként is közreműködik bennük. Zeki alacsony költségvetésű filmjei kevéssé felelnek meg a kortárs trendeknek, inkább az emberi állapot ábrázolását választja, mivel az az élet és a halál abszurditásaival foglalkozik.

A termékeny rendező filmjeit bemutatták a Velencei Filmfesztiválon, valamint a rotterdami és locarnói nemzetközi filmfesztiválokon is. A szeretettel, az áldozattal és a szenvedéllyel kapcsolatos alapvető etikai dilemmák feltárása során Zeki filmfilozófiája nagyon sokat köszönhet Dosztojevszkijnek.

A jeles rendező hetedik nagyjátékfilmjével, a „Kader” -rel (2006) debütált Engin Akyürek a filmvásznon.

A film elnyerte az Antalya Arany Narancs Filmfesztivál „Legjobb film” díját, mint legjobb film Arany Tulipán díjat kapott, a színészek és a forgatókönyvírók is bezsebelhettek díjakat, miközben Engin Akyürekre Cevat szerepében a kritikusok és a filmesek is felfigyeltek.

A „Kader” megalkuvás nélküli pillantást vet arra, amit „szerelemnek” nevezünk, miközben a főszereplő Bekir, aki apja szőnyegboltjában dolgozik, egy kedves lányra bukik és a lány megszállottja lesz, miután egy nap találkoznak a boltban. Kiderül azonban, hogy az Uğur nevű csinos szőke lány, aki olcsó, rövid szoknyában jár, egy Zagor nevű piti bűnözőt szeret. Ez adja meg a film fő témáját, mivel mindenki mást szeret.

Engin Akyürek a film első felében cigarettázva ül a helyi kávézóban, ő Uğur családjának „testőre”. A visszafogott, mégis határozott, Engin Akyürek által megformált Cevat, gyakran megmenti Uğur öccsét, aki pincérfiúként dolgozik a szomszédos kávézóban, mivel Zagor barátai szexuális jellegű megjegyzéseket tesznek rá rendszeresen.

Tovább olvasom Navid Shahzad: Kader

Categories Cathie Hubert Elemzés

Cathie Hubert: A kéz felfedi az embert

A nagykövet lányában Sancar Efe megtestesítője Engin Akyürek, aki a kezdetektől fogva megérintette szívünket és lelkünket. Amikor a Zeybeket táncolja, karjai és hosszú ujjai szárnyaként utaznak az űrbe. Természetes, ahogy jár, lépéseinek ritmusa, hangja olyan, mint senki másé. Ahogy mozog, érezzük, hogy az érzelmek végigfutnak a bőrén, és megráznak bennünket.

Aztután ott vannak az olyan elegáns, táncoló kezei, amelyek mozdulatai halkan suttognak a szívünkbe.

Emlékszem, hogy a történet elején elbűvölt e kezek kegyelme és szépsége. Remegnek és könyörögnek, gyengéden ringatnak, és láthatatlan nyomokat hagynak maguk után, olyanok, mint Rodin szobrai. Érdekes ellentét van a kezei és a teste között. A kezei vonalakként vonulnak az ég felé, míg teste, mint egy táncosé, pompás, szenvedélyes, ahogyan testét mozgatja. A szeme pedig feltárja, mi él a szívében. Kezének zenét idéző mozdulatai végigfutnak az egész sorozaton: a szeretetteljes érintése Nare arcán, a gyűrű felajánlása a tengerparton, az apa védő kezei, tenyerét az ég felé tartva, vagy amikor Nare vissza adja a gyűrűket, hátul összekulcsolva, könyörgő kezei a mecsetbe, ahogy a fény aurát képez az arcán, összeszorított ökle, amikor a nő távozik, örömteli módja, ahogy teáscsészéjét tartja, ujjainak lágy érintése Mavi homlokán …

Ez a titkos nyelv végigfut az egész sorozaton, olyan kifejező, mint a szeme. Engin Akyürek mozgásának szépsége ismét emlékeztet minket arra, hogy „igazi” színész, állandóan a tűzbe veti magát.

Serdar Armutlu, aki olyan jól megragadja a színész energiáját és szépségét, a héten valami nagyon igazat mondott róla: „Engin nem a színészet mellett döntött, a színészet választotta őt.”

Pontosan ebben rejlik Engin erőssége. Magában hordozza azt a ritka természetes képességet, hogy egy hatástalanító eszközzel képes megragadni az emberi lélek végtelen variációit és átengedni érzelmeit. Mind ez hitelességének, mások iránti empátiájának, lelki mélységének, kreativitásának, önismeretének és minden bizonnyal az emberi viselkedés csodálatos megértésének köszönhető.

Cathie Hubert 2021. február 10.

Categories Interjú

Irodalomról, színjátszásról, életről Engin Akyürekkel

Ayşe Arman 2021. május 2-án megjelent interjújának magyar fordítása

Hatalmas rajongója vagyok Engin Akyüreknek és az a lehetőség, hogy találkozhassam vele, Bodrumban adatott meg számomra….

Közvetlenül az interjú után felhívott egy barátnőm: „Mondd el, milyen ember” – kérte. Azt mondtam: „Várja, amíg megírom!” „Nem tudok várni addig, amíg megosztod Instagramon, most mondd el!” – mondta.

Én a következőképpen írtam le:

„Szenvedélyes szerető lesz….. csodás férj lesz……. egy nagyon jó társ lesz…. jó búvártárs lesz (és búvár egyszerre)….. filozófia tanár lesz….sok dolgot megtanul, de elvész a mélységeiben…. 

Valaki, aki gondolkodik és szemléli az életet … Nyilvánvalóan önmagán dolgozik … Kritikus színész, kemény író … Van egy könyve, amelyben 21 történetet gyűjtött össze. A címe: „Csend” … Humoros, hihetetlenül jó … 

És természetesen … rendkívül egyszerű, elegáns, visszafogott stílusú, amikor nevet, ragyognak a szemei, gondosan megválogatja szavait, csodálatos a mosolya és visszafogottan csábos. 

Engin Akyürek igazán lenyűgöző ember, örülök, hogy megismerhettem. A „Csend” című könyvének jövedelmét a Darüşşafakának ajánlotta fel. A könyve már a 6. kiadásnál tart. Szerezd be valahol, és olvasd el … 

A nagykövet lányának hamarosan vége. Két éve dolgozott ezen Bodrumban. Új projektek indulhatnak. Figyeld továbbra is … Szeretünk Engin …” 

 A „CSEND” EGY BRILIÁNS KÖNYV, AMIT MEG KELL SZEREZNI ÉS EL KELL OLVASNI

Az én butaságom, hogy még csak most olvasom a „Csend”-et és teljesen elképedtem. Mi ez? Hogy tudtál ilyen szépet írni?

– Nem számít, biztos annyi könyvet kell elolvasnod, hogy az én könyvem még várt a sorára…..  Nagyon örülök, hogy tetszik, nagyon örülök, amikor valami jót hallok a könyvről. Talán azért, mert mindene hozzám tartozik …

Tovább olvasom Irodalomról, színjátszásról, életről Engin Akyürekkel

Categories Cathie Hubert Elemzés Uncategorized

Cathie Hubert: Búcsú Sancar Efétől

Tudom, a visszaszámlálás már megkezdődött. Hamarosan Engin kilép a mindennapi életünkből, otthagyva maga után a nyári fényt. Vele át fogjuk tudni vészelni azokat a gyötrelmes időket, amikor a világ homályossá vált …

A bolygó egész területén több mint másfél évig, minden hétfőn különböző hátterű, életkorú és nyelvű férfiak és nők hagyták félbe azt, amit éppen csináltak, hogy A nagykövet lánya című sorozatban Engin Akyüreket nézzék. Hűségesek voltunk hozz, néhány órára elfelejtettük az elszigeteltség érzését, betegségeinket, bánatainkat, aggodalmainkat, fájdalmainkat, munkánkat vagy terveinket és a fejünk felett tornyosuló sötét felhőket. A színházak, operaházak, mozik, múzeumok, koncerttermek bezárásával megfosztottak bennünket a lelki tápláléktól, amelyek lelkünket virágzóvá teszik. Szerencsére még voltak olvasnivaló könyveink és nézendő történeteink. Tudom, semmi sem hasonlítható az élet gyönyörű valóságához, a lángoló naplementéhez, a madárdalhoz egy szép reggelen, a tengeren csillogó fényhez vagy egy szeretett ember csókjához. Az internet csodája azonban megajándékozott minket A nagykövet lányával és mindenekelőtt egy kiváló színésszel ebben a történetben. Engin Akyürek, szépsége, kultúrája és csodálatos nyelve, az érzések óceánja a Sancar Efe értelmezésében, az arc fénye, a napsütéses nevetése és a csillogó jelenléte, a mozgásmódja, a hangja, olyan mint senki másé, és az ahogyan életet ad a karakternek, az emberi érzelmek teljes spektrumát átengedve rajta, megnyitja a szívét.

A filmek és a könyvek számunkra annyira szükségesek, mint a levegő, amelyet belélegzünk, vannak, amelyek a lelkünk tükrei, mások gondolkodásra vagy álomra késztetnek. A történetekre vágyó Sancar Efe és a néző találkozása a szív ezen utazásainak egyike volt, friss levegő, időtlen menekülés a valóság elől, megnyugtatta elménket és újra aktiválta szívverésünket.

Tovább olvasom Cathie Hubert: Búcsú Sancar Efétől