Categories Cathie Hubert Elemzés

Cathie Hubert: Engin, a zeybek és a gesztus költészete

„A tánc arról szól, hogy megtaláld önmagad és a lelked mélyéről beszélj másokkal” – Maurice Béjart.

Nem véletlen, hogy A nagykövet lánya története a zeybek tánccal kezdődik. Az „efe” becsületes ember, betyárként él Anatólia nyugati területein, védtelen nők és szegény parasztok védelmére kel és elítéli az igazságtalanság minden formáját. Az efe büszke, bátor és félelem nélküli ember. A zeybek azonban egy egyszemélyes hagyományőrző török ​​körtánc, amelyet sas táncnak is neveznek, és amely nagy eredményeket és legyőzhetetlenséget szimbolizál. Több férfi is táncolhatja, körben haladva a nappal ellentétes irányába.

Sancar Efe, akit Engin Akyürek testesít meg, az efe hősi és büszke szellemének, magányos embernek a megtestesülése, a legnagyobb becsület- és bátorságtudattal. Az egész sorozat nézőpontja és Sancar karaktere és ideálja szimbolikusan a kezdeti zeybek táncban és annak kulturális következményeiben gyökerezik. Az első félreértés közte és Nare között az efe szellemben gyökerezik. Elutasítja, mert szerinte a nő elárulta őt és a becsületét, és nem azért, mert kegyetlen, ahogy egyesek mondták. Az egész történet kibontakozik ebből a kulturális félreolvasásból. Később feleségül vesz egy nőt, akit nem szeret, hogy örömet szerezzen az anyjának, és örököst adjon a családnak, aki tovább viszi nevét. Kötelesség, feddhetetlenség embere, valamint harcos és tragikus hős, amikor életre szóló barátja elárulja őt, vagy amikor egy szikláról vetette le magát, hogy megmentse Naret. Mindezt a zeybek tánc tartalmazza.

Tovább olvasom Cathie Hubert: Engin, a zeybek és a gesztus költészete

Categories Cathie Hubert Elemzés

Cathie Hubert: Engin Akyürek, aki olyan, mint a nap

„Benned hallom, ahogy a föld énekel” – Pablo Neruda


Ebben az epizódban visszatért Sancar, az a csodálatos efe, amelyet annyira szeretünk, amikor szembesült a gonosz Güvennel. Amikor Sancar vitorlát bont és keresztes hadjáratra indul, megborzongunk és örülünk: dühe és mindent elsöprő mozdulatai, járási módja és szemének dühös sötétsége boldogság a néző számára. Szeretjük őt így, büszke, makacs, állandóan igazságot kereső, vágyakozik túllépni a határokon, megmenteni azokat, akiket szeret. Az írók azonban itt, a sorozat kezdete óta először mást ajándékoznak nekünk. Sancar Efe és Sancar az érzékeny, puha, gyengéd, szerető férfi és apa újra összeáll. Láttuk, ahogy egy olyan szerelem után fut, amelyet nem lehet elérni, feszül a vágy és soha nem éri el a célját, mindig kételkedik, őrült szenvedésekbe keveredik, és nem tud elmenekülni Nare soha véget nem érő pusztító szerelme elől. Most végre megnyílik valaki más előtt. Nincs több félelem az arcán, új érzései fényébe lép, átfogja a lágy, gondoskodó, könnyed, földi szeretete. Megszűnt az elpárolgó álmok hajszolása. Mavi együttérző elismerése lehetővé teszi számára, hogy önmaga legyen és feladja a harcot. Az a rövid fény, amelyet a szemében láttunk, amikor Narenak adta a gyűrűt a tengerparton, gyorsan eltűnt, és kétségbeeséshez vezetett. Mavival a szerelem hozzáférhető, a valóság. A tengerparti esküvőjük szimbolikus, pozitív ellentéte a Narevel való tengerparti jelenettel. Hirtelen felderül Sancar arca, a fájdalom árnyékai lassan utat engednek a könnyedségnek, visszatér a földre. Látja a másikat, mert az élete élhetővé válik. Narenál le kellett térdelnie és könyörögnie, a nap hideg volt, az volt az érzésünk, hogy hirtelen minden sötétségbe borul, és az a nő, akit szeret, nem adja magát neki.

Mavival, a tengerparton, nincsenek vendégek, a család és nagy felhajtás. Csak örök barátja, Kavruk áll mellette, tanúja örömének. A fény lágy, a tenger békésen tükrözi egymásnak tett fogadalmuk szép egyszerűségét. Sancar pedig nevet a napon.

„A művészet hazugság, amely igazat mond” – mondja Pablo Picasso. Sancar karaktere mögött Engin Akyürek belső fénye csillog. Mozgatja a színész meleg emberségét, sugárzó mosolyát és csillogó jelenlétét.

Ez az epizód feltárja Sancar teljes lényét: a mesés efét és az érzékeny, szerető férfit, az apát és a szeretőt. A szerelem nem tagadja valódi énjét, éppen ellenkezőleg, a szeretet utat tör magának és kibontakozik, ami aludt benne, és nem lehetett beszélni róla, most a felszínre tör.

Cathie Hubert 2021.03.12