Categories Interjú

„A színészet empátiával kezdődik”

A medicat.com oldalon, 2021. október 14-én megjelent interjú magyar fordítása.

Kadir a „Külföldi vőlegény”-ben, Mustafa a „Ha felhő lehetnék”-ben, Cevat a „Sors”-ban… Engin Akyürek színész számos karaktert megformált már az évek során. Az elmúlt hónapokban megvalósította az első márka-együttműködést, és Engin a Shell márkaarca lett. Vele beszélgettünk életéről, a színészi tevékenységéről és interdiszciplináris útjáról.

Sokan olyan sorozatokból ismerik Önt, mint a „Külföldi vőlegény” vagy a „HA felhő lehetnék”, karrierje elején pedig olyan kultikus filmben szerepelt, mint a „Sors”. Milyen inspirációkat kapott ezektől a projektektől? Az életben, mindenki hisz valamiben, Ön miben hisz?

Az Ön által említett projektek értékesek voltak számomra, és sokat tettek hozzá a színészi utazásomhoz.

A hit nagyon mély és átfogó téma, bár a problémának van egy intim oldala is, inkább a látható részről beszélek; a másik a spirituális világommal, a belső világommal kapcsolatos …

Igen, mindannyian hiszünk valamiben az életünk során…

Azt hiszem, a leglátványosabb és legkézzelfoghatóbb a hitem; a gyermeki kíváncsiság és hit az olyan helyzetekben, amelyek táplálnak és eljuttatnak bárhová…

Mit jelent Ön számára a színészet? Ön szerint milyen felelősséget ró Önre ez az identitás, és milyen érzelmekhez köti a színészetet?

A színészet a legegyszerűbb formában az empátiával kezdődik. Emellett azt gondolom, hogy a színész olyan ember, aki kicsit kíváncsi olyan dolgokra, amelyekért nem kell felelősséget vállalnia.

Elsősorban a színészet a hivatásom. Minden szakmának megvannak a maga kihívásai és felelősségi területei. Egy színész felelősséget érez önmaga, a játszott karakter iránt, de magának a projektnek és a történet erejének van a legnagyobb felelőssége.

A cselekvés is empátiával kezdődik. Ezt az érzést felnagyítva megértheti a szereplőket, történeteket, helyzeteket.

Ön színész, aki történelmet tanult, történeteket ír, sőt egy novelláskötet is kiadott. Hogyan kapcsolódik interdiszciplináris útja a munkájához, szakmájához és elfoglaltságához?

Bár ezek a tudományágak különböznek egymástól, mégis egymást tápláló és egymást érintő tudományágak. Tudom, hogy történelem tanulmányaim nagyban hozzájárultak színészi utamhoz; épp úgy, ahogy színészként a más karakterekkel és történetekkel való kapcsolatteremtés is hozzájárult írói munkámhoz.

Bár Ön egy jól ismert színész, aki 2004 óta dolgozik a szakmában, mégis idén kötötte meg az első márka-együttműködését. Miért várt a mai napig, miért a Shellt választotta?

Úgy gondolom, hogy jó reklámkampányt csináltunk jó időben. Nagyon örültem, hogy a reklámkampány emberközpontú és érzékeny volt, így együtt indulhattunk el ezen az úton. A Shell márkatudatossága és megbízható márkája is nagy szerepet játszott abban, hogy őket választottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük