Categories Elemzés Navid Shahzad

Navid Shahzad: Kerim Ilgaz

Ha van egy téma, amely közös szálként fut a Bir Bulut Olsam és az utána következő sorozatban, az nem más, mint a „feltétel nélküli szerelem” motívuma. A csodás Mustafa Bulut alakítás után Engin egy másik olyan karakter bőrébe bújt, ami miatt nemzetközileg is ismert lett. Hátrahagyva a korábbi a gazdag, szélhámos, viszonzatlan szerelemtől szenvedő Mustafát, a Fatmagül című sorozatban Engin egy elhagyott, árva fiút alakított, aki az álmos Ildir halászfaluban nőtt fel. Kerim Ilgaz szerepében radikálisan megváltoztatta kinézetét, egy borotvált, hosszú hajú, kovácsot formált meg, aki egy szörnyű csoportos nemi erőszak szemtanúja volt a gazdag és hatalmas Reşat Yaşaran fiának, Selimnek az eljegyzésén. Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a nemi erőszak az agresszió egy formája, amely a becsület társadalmi-kulturális kontextusában gyökerezik. A férfiak dönthetnek úgy, hogy megbüntetik az engedetlennek, függetlennek, lázadónak vagy egyszerűen szabad gondolkodásúnak tekintett nőket úgy, hogy saját nyers erejüket érvényesítik rajtuk.

Akın cselekedetével a Sefirin Kızıben Naret megbüntette és alkalmatlanná tette arra, hogy riválisával köthessen házasságot. A nagykövet lányának története azt próbálja bemutatni, hogyan gondolkodnak a férfiak a nemi erőszakról. Ez jól megfigyelhető akkor, amikor kezdetben Sancar nem volt hajlandó elhinni Nare történetét. Mivel a szüzességre helyezett szociokulturális érték a tisztaság és a család büszkeségének szimbóluma, Sancar kezdeti „hőstelen” viselkedését úgy tűnik, hogy közvetlenül befolyásolja társadalmi és erkölcsi hovatartozása, mivel Nare vallomása alapján arra a következtetésre jut, hogy a nő megcsalta.

De a Fatmagülben szereplő nemi erőszak az indítékok hiánya miatt sokkal sokkolóbb.

Tudjuk, hogy Akın erőszakos fellépése a Sefirin Kızıben bosszúálló természetének, rendkívüli féltékenységének és frusztrált mohóságának tulajdonítható, ezzel ellentétben áll a két Yaşaran és Vural Namlı tudatos és kegyetlen cselekedete, ami minden indítékot mellőz, és ennek a tettnek szemtanúja is van Kerim személyében. A nemi erőszak két tényező következménye: az első a nagy mennyiségű alkohol és drog, amit a fiúk elfogyasztottak, a második pedig Erdoğan tudatalatti vágya, hogy tönkretegye unokatestvére, Selim eljegyzési partiját. Minden tehát úgy kezdődik, mint egy buta, részeg csínytevés, miközben egy csinos lányt üldöznek egy sötét tengerparton, de egy teljesen idegen ember elleni erőszakos támadás rémségévé válik, ami tönkreteszi az elkövetők, a tanú és az áldozat életét is. Kerim szerepében Engint egy napbarnított, laza, ám félénk és egyszerű fiatalemberként látjuk, aki fél kissé gazdag iskolatársaitól, akik egy nyári eljegyzési partira látogatnak el őseik városába. Elbűvölő életük perifériáján helyezkedik el, és szemtanúja Fatmagül csoportos megerőszakolásának, egy egyszerű falusi lánynak, aki eljegyezte magát egy halásszal. Kerim a sok alkohol és kábítószer miatt szinte alig emlékszik valamire és ezt Engin nagyon jól ábrázolja, amikor látjuk a megzavarodott, traumát átélt és szégyenkező Kerimet. Alapvetően ez egy klasszikus szituáció, amikor „rossz helyen van valaki, rossz időben”, és még mielőtt visszanyerhetné némi józan eszét, egy zsarolás miatt feleségül veszi Fatmagült, hogy megakadályozza azt, hogy a Yaşaran fiúk ellen vádat emeljenek a nemi erőszak ügyében.

Az Engin által megformált Kerim tétova, bűntudatot érez és kiszolgáltatott helyzetben kerül, ami a Yaşaranok etikátlan ügyvédje, Münir Telci és Fatmagül ambiciózus, gátlástalan, kapzsi sógornője, Mukkades Ketenci együttes erőfeszítései eredménye. Az álmos kisváros, amelyről Kerim úgy gondolta, hogy soha nem fogja elhagyni, eltűnik az életében végbemenő változások miatt és a Ketenci családnak is fel kell hagynia korábbi életével. Az Isztambulba való költözés, Fatmagül egykori vőlegényének kísértete, anyagi gondok, Kerim saját, rosszul működő kapcsolata távol élő apjával, az állandó feszültség, hogy szembe kell néznie Fatmagül kezdeti gyűlöletével és haragjával, fájdalmas kihívások, valamint a manipulatív hatalom, mind megtalálható ebben a sorozatban. Az Isztambulban való letelepedést csak némileg könnyíti Meryem Aksoy földhözragadt bölcsessége és lankadatlan bátorítása. Ő az a nő, aki anyja halálakor örökbe fogadta Kerimet. A sorozat tematikus tartalmának természetéből adódóan Kerim rendkívül érzékeny, érett férfivé válik, aki összetett érzelmek hatalmas tárházára képes és ezt mind tökéletesen mutatja be számunkra Engin.

A huszonkilenc éves Engin Akyürek számára Kerim nemcsak óriási kihívást jelentett, hanem lehetőséget is kínált arra, hogy bebizonyítsa, megvan benne a tagadhatatlan tehetség, okosság és elszántság, hogy igazságot tegyen egy újabb összetett szerepben. Kivételes jelenetekben is bizonyított, például amikor Kerim gyengéden megcsókolja Fatmagül jobb tenyerét, és ezzel szimbolikusan a kezébe adja életét. Engin ezen akciója lehetővé teszi, hogy a kamera közvetítsen Kerim és köztünk, mintha a karakter legbelsőbb gondolatait mutatná meg, hogy felfedje az emberi szem számára láthatatlan érzések textúráját, amitől Kerim valóságos figurává válik. Vagy amikor Mustafa Nalçin titkos látogatása a kávézóban feldühíti Kerimet, és ettől Fatmagül sírva fakad. Engin arcán azonnal látszik a bűntudat és megpróbál gyengéd lenni, ahogy a hisztérikusan zokogó Fatmagült a mellkasához szorítja, megnyugtatva őt, mint egy gyermeket. Egy újabb jelenetben, amikor Kerim ittasan tér haza, és Fatmagül megpróbálja kijózanítani, Engin hangot ad Kerim féltékenységének, a saját Fatmagül elvesztésétől való félelmének és a vágyának, hogy intim kapcsolatba kerüljön vele, csakhogy Fatmagül pofon vágja és ezzel észhez téríti. A vétsége miatti megdöbbenés egyértelműen megjelenik Kerim arcán, ahogy szégyenkezve elbotorkál, és kimegy a házból.

Ő Engin Akyürek a javából, aki a szemével és arckifejezésével beszél hozzánk, ezáltal úgy tűnik, hogy felfedi a lelkét, és tudjuk, hogy ezzel megszerezte Törökország vezető romantikus hősének irigylésre méltó címét.

A tévészereplők előtt álló számos kihívás közül az egyik legnehezebb az, hogy képesek legyenek fenntartani a korábbi jelenetekben rögzített érzelmi „memória” magas faktorát annak érdekében, hogy látszólag zökkenőmentes átmenetet hozzanak létre a karakter fejlődésében. Ellentétben azzal a sorrenddel, ahogyan az események a képernyőn zajlanak, a felvételek ütemezése megzavarja a lineáris narratívákat azzal, hogy a jelenetek között oda-vissza dolgoznak a helyszín követelményei és a színészek elérhetősége miatt. A Fatmagülben Engin Akyürek és Beren Saat együtt szerepelnek a sorozat legingatagabb jeleneteiben, amelyek óriási fegyelmet követelnek tőlük. Végig karakterben maradnak, annak ellenére, hogy az egyes jelenetek felvétele között akár egy-két hét különbség is lehet. Engin és Beren professzionalizmusa és hozzáértése mellett szól az is, hogy mindkét színész nemcsak megalapozta a pályáját, hanem olyan magasra tette a lécet, amelyet a jövőben nehéz lesz túlszárnyalni. Fatmagül és Kerim kapcsolata a fanyar dühből és gyűlölködésből fokozatosan hajlik át a megértés felé, mielőtt végre kiteljesedne egy mindent átfogó szerelem. Kerim csodálatra méltó türelemmel próbálja meg eltűntetni Fatmagül haragját és gyűlöletét.

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük