Categories Interjú

Bergüzar Korelel és Engin Akyürekkel beszélgettünk

Az interjú az ALEM magazin 2019. február 20-i számában jelent meg.

Bergüzar Korelel és Engin Akyürekkel Cem Talu, az ALEM magazin újságírója beszélgetett azon a héten, amikor közös filmjük, az „Egy szerelem, két élet” bemutatásra került a mozikban.

Egy igazi szerelmi történet… Az „Egy szerelem, két élet” egy olyan film, amelyet olyan párbeszédek szőnek át, amelyek megérintik mindenki lelkét, aki megnézi, úgy érezzük, mintha az elhangzottak mindannyiunk mondatai, élményei lennének, sok hasonlóságot fedezünk fel bennük magunkra nézve. Az első pillanattól kezdve Ali Bilgin gondolkodásra készteti a közönséget. „Hány lehetőség rejlik egy pillanatban? Hiszel a véletlenekben? Milyen döntések miatt jutottál ide?” Mindezekre a kérdésekre a válasz bennünk rejtőzik. Talán tudjuk is a válaszokat, esetleg a tapasztalataink miatt változtatunk a meglévő válaszainkon. Az Engin Akyürek és Bergüzar Korel főszereplésével készült film a benne rejlő érzelmekkel és az ismerős párbeszédekkel olyan valóságérzetet ad, amit már régóta nem éreztünk. Umut válaszai, hibái, belső kérdései, Deniz létezni akarása, az a mód, ahogyan nőként érzékeli az életet, olyan, ahogy Engin Akyürek mondta az interjúban: „Egy szerelmi történet, ami 2019-ben játszódik.” Létezik-e olyan, hogy véletlen, melyik pillanat a leghelyesebb, keresni kell a szerelmet, vagy rohan feléd, a végtelen lehetőségek tárházát vonultatja fel.

Csodálatos energiát éreztünk a forgatás során, erről szeretnénk egy kicsit hallani. Milyen volt a közös munka?

Bergüzar Korel: Békés volt számomra. Bár korábban még nem találkoztam Enginnel, mégis jól kiegészítettük egymást. Gyorsan harmonikussá vált a munka a forgatáson, így az első szó, amit kimondok ezzel kapcsolatban, a béke, és szórakoztató is volt.

Engin Akyürek: Nincs mit mondanom. (nevet) Ha egy filmről van szó, gyorsabban kell alkalmazkodni, mert a legkisebb hiba vagy probléma, amit elkövetsz, végig kísér. Mivel a filmben végig benne vagyunk, ezért azonnal kellett kezdenünk a munkát. Már az első napon bedobtak minket a mélyvízbe. És úgy gondolom, hogy jól sikerült alkalmazkodnunk a körülményekhez. Azért, hogy Bergüzarnak jó legyen a forgatáson, a feladatait és a problémáit is próbáltam átérezni. Mi, mint Engin és Bergüzar, nagyon jól kijöttünk egymással.

Mindkettőtöknek számos kultikus tévéműsora van. Maradandót alkottatok már sok tévésorozattal. Ebben a filmben olyan szerepekben láthatunk benneteket, akik nagyon intenzív érzelmi terhelést kapnak. Hogy bele tudjátok magatokat élni ezekbe a helyzetekbe, milyen felkészülési folyamaton mentetek keresztül?

Bergüzar Korel: Sajnos nem volt lehetőség hosszas előkészületre a filmmel kapcsolatban. Eleinte nagyon izgultam, hogy mi lesz, ha kiszállok egy régóta futó sorozatból, és belevetem magam a filmbe. Mivel már hosszú ideje játszottam sorozatokban, így érdekes volt számomra egy hozzám hasonlító nőt (Deniz karakterét) eljátszani, emiatt ez inkább megnyugtató volt számomra, mint nehézség.

Elég rövid idő telt el aközött, hogy meghoztátok a döntést és elkezdődött a film, ugye?

Bergüzar Korel: Minden nagyon gyorsan történt. A korábbi munkám befejezése, a fizikai átváltozásom – a hajam levágása – mind nagyon rövid időn belül történt. Ezért azt mondhatom, hogy kevés idő telt el, és máris a forgatáson találtam magam. Az Enginnel való munka során nagyon jól éreztem magam. A felkészülés alatt valós helyeken zajlottak az olvasópróbák, workshopokat tartottunk, forgattunk a modai utcákon.

Engin Akyürek: Valóban nem volt hosszú előkészület, mielőbb el kellett kezdeni a filmet. Egyrészt a történet is változott, másrészt a karakterek személyisége is folyamatosan változott. A történet Kadıköy utcáin játszódik, és egymáshoz kapcsolódó jelenetekből áll.

Isztambul minden kerületének megvan a maga szelleme. Moda is egyedi szellemiségű, ez egy olyan környék, amelyet magánemberként is különösen kedveltek?

Engin Akyürek: Kadıköyben lakom. Olyan helyeken voltunk, amelyeket ismertem, ahol éltem. Már jártam a legtöbb helyszínen, ahol forgattunk, így ismerős érzéseket tudtam közvetíteni a nézők felé.

Bergüzar Korel: Az európai oldalon élek, de ha családként akarunk valamit csinálni, akkor általában az anatóliai oldalra megyünk. Moda környékére. Imádom Modát, számomra olyan, mint egy nyaralóhely. Ahogy a filmben is mondom… Nekem kicsit İzmirhez hasonlít. Nagyon boldog, nyüzsgő hely. Kadıköyt és Modat is imádom.

Mindketten elismert és ismert nevek voltatok a szakmába, amikor megkaptátok a lehetőséget, hogy az „Egy szerelem, két élet” című filmben szerepeljetek. Mi volt az a tényező, ami miatt elvállaltátok? A rendező vagy a forgatókönyv?

Engin Akyürek: Ezek közül engem egyik sem befolyásolt. Néha egy érzés, néha más tényező hat rám, előre nem tudom megmondani. Néha szereted a forgatókönyvet, néha a karaktert, és néha szeretnél valamit kezdeni az adott csapattal. Imádtam ennek a történetnek a cselekményét, azt a tényt, hogy ez egy kortárs szerelmi történet. Egy szerelmi történet, ami 2019-ben játszódhat. A filmet nagyon közel éreztem magamhoz, mert sok olyan dolgot tartalmaz, ami engem is foglalkoztat.

Akkor nem volt nehéz elfogadni a felkérést…

Engin Akyürek: Nem, nem volt az. Mert voltak emberek, akikben megbíztam és szerettem. Jó érzés volt velük együtt csinálni valamit. Az általam alakított karakter, Umut, olyan valaki, akit jól ismerünk a szakmánkból kifolyólag. 24-25 éves koromban találkoztam ehhez a karakterhez hasonló emberekkel. Olyanokkal, akik megpróbálták leforgatni első filmjüket, akik nem tudtak reklámot forgatni, és akik jelentős magánéleti problémákkal is küzdöttek, és nem tudtak kiszállni belőle. Ezért nem áll tőlem nagyon távol ez a karakter.

Bergüzar Korel: Számomra azt mondhatom, hogy az segített a döntésben, hogy tudtam, hogy ezzel a csapattal, Enginnel és ezzel a produkciós céggel fogok együtt dolgozni. Ezek a tényezők mind hozzájárultak a döntésemhez, vagyis hogy én is részt veszek benne.

A szenvedély a legfontosabb érzelem a színészetben? Ez lenne a legmotiválóbb?

Bergüzar Korel: Őszintén szólva, ha korábban tetted volna fel ezt a kérdést, én, mint kevesebb tapasztalattal rendelkező ember, hozzáértőbb válaszokat adtam volna, de most nem tudom azt mondani, hogy csak az lenne a legfontosabb. A színészet maga a szenvedély, igen, szenvedély. Munkánk végzése közben a körülményeink annyira változóak, hogy vagy nagy kihívást jelenthetnek számunkra, vagy segíthetnek is bennünket. Ha nem rajongsz a szakmádért, akkor ezt úgysem tudod megtenni. Ez minden szakmára igaz. Ha esetleg valami nem sikerül, akkor azt megjegyzem magamnak, de dühös nem leszek. Szeretem, élvezem, de miközben végzem a dolgom, nem hagyom figyelmen kívül az életemet sem.

Engin Akyürek: Az életben szerintem semmire nincsenek egyértelmű válaszok. Idővel minden kialakul. A válasz erre a kérdésre valójában arról szól, hogy milyen kapcsolatot tudsz a szakmáddal kialakítani és hogy mindezt miért csinálod. Később a színészethez fűződő kapcsolatod kezd megváltozni.

A cél is változik?

Engin Akyürek: Valószínűleg változik. Mint, ahogy valójában az élet is. A kapcsolatod a szakmáddal most nem ugyanolyan, mint amikor a 20-as éveidben elkezdtél dolgozni. Lényegében szeretni kell a szakmánkat, és meg kell tudni értetni magunkkal, az egónkkal és a lelkünkkel, hogy valaki másnak kell lennünk. Vajon el tudjuk fogadni? Engem zavar az emberek gyengesége, és fontos számomra, hogy kikkel dolgozom együtt és milyen körülmények között. Másrészt mindent, amit játszol, a magadévá tudsz tenni és akkor ez már a saját világod lesz. Másfelől, ha egy másik férfivá kezdesz válni, akkor már csak az a kérdés, hogy belül meg tudsz-e maradni annak, aki valójában vagy. Szerintem a színészet ott kezdődik.

Szeretnék visszatérni a filmhez. Nagyon jó kérdések vannak. Hány lehetőség rejlik egy pillanatban? Van olyan pillanat a magánéletedben, amikor azt mondod, hogy ezt helyettem döntötted el, és jól tetted? Mi a fordulópont?

Engin Akyürek: Nagyon sok van. Mindenkinek sok ilyen van az életében, de időbe telik, amíg megérti.

Bergüzar Korel: Erre szakszerűen tudok válaszolni. Örülök minden eddigi munkámnak, örülök, hogy meghoztam ezt a döntést és bekapcsolódtam ebbe. Örülök, hogy ajánlatot kaptam az első filmszerepemre a „Farkasok völgye: Irak”-ban és annak is örülök, hogy aznap elmentem oda. Sok jó dolog történt már velem az életemben. Ebben az értelemben sokkal több jó van az életemben, mint amit kívántam.

Engin Aykürek: Ha kívánságok akadályozzák életünket és életminőségünket, az már probléma. Ilyenkor valami nincs rendben az életeddel és az önmagaddal való kapcsolatoddal sem. Vannak, akik a múltban történtekből táplálkoznak, bármi legyen is az. Nem látják, azt, ami jó. Nagyon klasszikus, de az ember meghozza a döntést és csak egy-két év után derül ki, hogy rossz döntés volt-e (mosolyog) és úgy érzed, hogy 20 év is eltelt. Ne legyél túl kemény a fiatalokkal, nekik még jó lehetőségeik vannak.

Mit gondoltok, hogyan terjeszkedik külföldön a török ​​tévésorozat-ipar?

Bergüzar Korel: Azt gondolom, hogy a külföld felé való nyitás azt mutatja, mennyire jó, amit teszünk. Mindig azt mondom, hogy az érzések egyetemesek. Bár a világban mindenhol másképp fejezik ki, valójában mindenki ugyanazokat az érzelmeket éli meg. Ez azt jelenti, hogy ezeket az érzéseket őszintén tudjuk közvetíteni a közönség felé, hogy szerte a világon van közönségünk, akik nem hagynak magunkra. Az tény, hogy a világ minden táján szeretnek bennünket, már ismerjük őket, mert sokan eljönnek és megnéznek bennünket. Sokukat már név szerint is ismerjük. Néha nagyon meglepődöm, amikor meglátom őket. Nagyon jó érzés, így az ember nagyobb felelősséget érez. Másrészt remélem, hogy mindenki tudja és felismeri, hogy kulturálisan és gazdaságilag egyaránt értékes, amit a színészek csinálnak ebben az országban. Minden színész barátom nagyszerű dolgokat csinál és keményen dolgozik. Nagyon rövid időn belül nagyszerű dolgokat tudunk elérni.

Engin Akyürek: A múltban a sorozatokkal nem nagyon foglalkoztak. Megcsinálták, majd egy hét után már a „szemétbe dobták”. Mostanra eljutottunk odáig, hogy a sorozat bejárja a világot, és a három-négy évvel ezelőtti munkánkat még mindig bemutatják valahol. A kérdésedre ez a válasz. Kicsit komolyabban kell vennünk a kérdést, és egy jövőképet kell kialakítanunk, egy perspektívát. Mit tettünk eddig és mit kell tennünk ezután. Ezt nem csak azoknak mondom, aki ír és forgat, mindannyiunknak tennünk kell valamit.

Kezdetben arról álmodtunk, hogy a sorozataink népszerűek lesznek a Közel-Keleten és a Balkánon, de arra szerintem senki nem gondolt, hogy még Dél-Amerikáig és egyéb helyekre is eljutnak. Mindez a digitalizációnak köszönhető, vagyis hogy napról napra egyre jobban terjed a digitális platformokon.

Bergüzar Korel: Szerintem ez a jelenlegi célunk. Iparágként is ezt kell elérnünk. Hiszem, hogy jövőképünk, kemény munkánk, gyakorlatiasságunk és a drámai sikerünk világszerte is elismert lesz. Ez az, amit nagyon szeretnék.

Engin Akyürek: Eljut oda is, sőt már közel van hozzá, csak idő kérdése.

Hol lesz a film gálája? İzmirről és Ankaráról már hallottam…

Bergüzar Korel: Dél-Amerikában is lesz, a filmünket ott is bemutatják.

Engin Akyürek: Bergüzart lefagyasztjuk és felrakjuk egy gépre (mosolyog). Én a nyáron voltam ott, azt szeretném, ha Bergüzar is látná.

Ha rákeresel a Google-ban, előjönnek a dél-amerikai bemutatóval kapcsolatos hírek is.

Engin Akyürek: Ez nagyon fontos. Ha csak egymás között beszélgetünk róla, talán észre sem vesszük a fontosságát, pedig tényleg az. Új piac jelenik meg a török ​​mozi számára. Képzeld el, milyen jó lenne, ha a filmjeink ott megjelennének. Most már a latinok is tudnak Törökországról.

Ez így van, és milyen ennek az egésznek a képviselőjének lenni?

Engin Akyürek: Milyen a török nyelv? Milyen ország Törökország?

Bergüzar Korel: Nagyon sok emberrel találkoztam más országokból, akik nekünk köszönhetően tanulnak törökül.

Szeretnétek még valamit mondani a filmről?

Engin Akyürek: Szerelmes film az elmúlt években nem készült, ez viszont egy szerelmes film. Egy olyan film, ami nem csak a szerelmeseknek lesz jó, hanem a szerelmet keresőknek is. Mindenki jöjjön és nézze meg. Régóta nem volt ilyen típusú film a mozinkban. És én, mint Engin, úgy gondolom, hogy Deniz és Umut jó párost alkotnak egymással.

Bergüzar Korel: Biztos meg fognak haragudni rám, de mint ahogy a mi korosztályunkból sokan én is már régóta nem ültem le és nem néztem meg egy szerelmes filmet. Ez a film egy nagyon ismerős kapcsolatról mesél, ami a mi korosztályunknak is tetszhet, őszinte, és olyan dologról szól, amit a saját baráti körünkből is ismerhetünk. A lényeget emeli ki, mint amikor valamit piros ceruzával aláhúzunk. Nincsen nagy mondanivalója. Engin nagyon jól mondta: „Ne idealizáljuk a szerelmet.” Nagyon realisztikus és hétköznapi. Ilyen értelemben szeretem a film összes mondatát. Ez a film egy kapcsolat minden aspektusát bemutatja. Azt hiszem, Enginként és Bergüzarként nagyon őszinték voltunk, amikor életet adtunk Umutnak és Deniznek, és ez a filmben is tükröződött.

A magazinfotózás képei:

https://enginakyurek-theonly.org/gallery/thumbnails.php?album=281

A fotózásról készült videó pedig itt nézhető meg:

Forrás: alem.com.tr

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük