Categories Egyéb Elemzés

Çocuklar Sana Emanet, egy különleges film

Az enginakyurekfrance.fr oldal tulajdonosának írása

Szeretnék egy kicsit mesélni erről az Engin filmről, ami sokban különbözik az eddigiektől, ebből következően mindenki másképp látja, így mindenkinek más a véleménye róla.

A következőkben az én személyes véleményemet olvashatjátok:

Mindannyian tudjuk, hogy Engin jól választja meg a szerepeit, és megfontoltan hoz döntéseket. Ezen kívül Engin tagadhatatlan tehetséggel rendelkezik bonyolult, temperamentumos, összetett és instabil karakterek eljátszására. Akik látták őt a „Bir Bulut Olsam” című sorozatban, megerősíthetik ezt. Ugye ott egy olyan karaktert személyesített meg, akit egyszerre lehet szeretni és utálni is. De ha már Enginről és előadásmódjáról van szó, akkor gyönyörködhetünk munkáiban, karaktereit legendássá tette. Ha szabad ezt mondanom: „Engin szerepei és történetei mindig tökéletesek.”

Visszatérve az eredeti témához, már a trailer felkeltette az érdeklődésemet, így kutattam egy kicsit, amikor megjelent a film előzetese, hogy többet megtudjak a rendezőről, Çağan Irmakról. Filmjei fő jellemzője a „fantasy” elem, szereti ezt.

A Çocuklar Sana Emanet nem tipikus horrorfilm. Amit a történetben látunk az nem kifejezetten szörnyekről vagy szellemekről szól, sokkal inkább magányunkat tükrözi, ami szemben áll lelkiismeret-furdalásunkkal, sajnálkozásunkkal és rejtett cselekedeteinkkel.

A film egy titokzatos világra nyit ajtót. Nagyon különbözik a többi török filmtől, de egy nagyon szép élettörténet, a jó és a rossz harcát mutatja be. Egy példa, amely megmutatja reakciónkat a természetfeletti jelenségekre.

A film másik témája a pedofília. A gyerekbántalmazás hihetetlenül érzékeny téma, a fiúk elleni erőszak pedig olyan, amelyről soha nem esik szó, mégis létezik a mindennapi életben is, és világszerte gyerekek ezrei élnek ebben a rémálomban. A „sámán” téma és a gyerekek védelmének gondolata merész húzás volt Irmaktól. A rendező be merte vinni az élet igazságait a moziba és a pedofíliát.

Engin Akyürek játssza Kerem karakterét a filmbe, aki sikeres, fiatal és jóképű belsőépítész, gyönyörű élete van és egy csodás felesége. Irigylésre méltó életet él, de hirtelen nagy katasztrófa éri és megpróbál szembenézni ezzel a traumával. Egy közúti balesetben elveszti feleségét és egy kisfiú is meghal, ezért minden tekintetben bűnösnek érzi magát. Egy gyerek megölése, miközben ő feleségével mindent megadott volna, hogy gyermekük szülessen, súlyos teher számára, amitől mindenképpen meg akar szabadulni. Ez a lelki seb lelkiismeret-furdalással párosulva szokatlan álmok formájában jelentkezik nála. Ez olyan betegség, amely nem kezelhető sem gyógyszerekkel, sem orvos által. ekkor találkozik egy tisztánlátóval, Zisan Nenevel, és különleges kapcsolat alakul ki közöttük már az első pillanattól kezdve, amikor először találkoznak.

Ő az egyetlen,a ki ismeri Kerem gyerekkori titkát. A kis Kerem gyilkossá vált, amikor megölte azt az embert, aki megbecstelenített és megölte legjobb barátját. Kerem ezt az emléket mélyen eltemette magában, és amikor Zisan Nene megemlíti ezt, ismét előtör belőle minden. Az asszony az, akinek végül megnyílik és elmondja az egész szörnyű történetet. Eszébe sem jut, hogy a szörny, Bekir, az a férfi, akit gyerekként megölt. Elborzad, amikor felidézi ezt a „szörnyeteget” (ebben a jelenetben Engin ismét tökéletes). Akárhogy is, az asszony az egyetlen, aki reményt ad neki a gyógyulásra, az életre.

A filmben van néhány igen érdekes rész a gonoszról, a természetfelettiről: az a dolog, ami üldöz, bosszút akar állni, az őrületbe kergeti Keremet, rá akarja venni egy öngyilkosságra. Ahogy Zisan Nene mondja, minél jobban félünk tőle, annál hatalmasabb lesz, mert a félelemből táplálkozik. Vannak más világok is, amit a szem nem láthat.

A film két főszereplője Şerif Seze és Engin Akyürek nagyon nehéz és nagyon összetett, nehezen kivitelezhető szerepet kaptak, aminek megszemélyesítéséhez tehetség kell, ami mindkettőjükben megvan.

De mit csinál Engin egy ilyen filmben?

Azt mondhatom, hogy volt bátorsága egy ilyen összetett szerepet elfogadni, amit a legtöbb színész nem mer eljátszani. kedveli az érdekes és kényes témákat. Ez figyelhető meg egyéb szerepeiben is, mint Mustafa a Bir Bulut Olsamban, Kerim a Fatamgül’ün Suçu Ne?-ben, Daǧhan az Ölene Kadarban vagy most Snacar a Sefirin Kızı sorozatban. Szereti a kihívásokat. A rendező a legjobb döntést hozta, amikor Engint választotta a főszerepre és Engin pedig azért, mert elvállalta azt.

Engin nem csak a testbeszédét használta, hanem a szemén keresztül is érztette velünk félelmét, ahogy ezt a film elején is megfigyelhetjük, amikor először lát természetfeletti lényt. Előadásmódja miatt úgy érezzük, hogy valóban szellemet látott. Egy másik hihetetlen pillanat, amikor megpróbálja kinyitni lakása ajtaját, és még sorolhatnánk. Ahogy korábban már említettem, Engin képes volt átadni érzelmeit, kétségbeesését, szenvedését, bánatát, félelmét, és rémálmát, amely kísérti.

A Çocuklar Sana Emanet nem csak egy film, hanem egy élettörténet és boldog vagyok, hogy Engin elfogadta a felkérést, mert ismét láthattuk hatalmas tehetségét. Továbbra is csodálkozom előadásmódján, mindig, minden szerepét tökéletesen játssza.

A végén pedig jöjjön egy nyilatkozat részlet Engintől, amit a Çocuklar Sana Emanet premierjén mondott:

„Nagyon érdekes volt Çağan Irmakkal először találkozni. […] Minden film befejezése után az ember azon tűnődik, hogy a közönség hogy érezte magát, de ennél a filmnél még inkább kíváncsiak vagyunk a nézők reakciójára, hogy ők hogy látták az egészet.”

Forrás:

https://enginakyurekfrance.fr/cocuklar-sana-emanet-les-enfants-vous-sont-confies-precision-sur-un-film-peu-commun/?fbclid=IwAR266aYmbIIGkS3X499g7ycy13zwzWBOICFkm0ttORQJ0DL9ZIAqYZnwdN0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük