Categories Interjú

Engin Akyürek: a török színész, aki a sorozatok után most filmben szerepel

Sandra Commisso interjúja Enginnel 2018-ból 

A világszerte híres török sztár, Engin Akyürek, Argentínába utazott, hogy népszerűsítse a csütörtökön megjelenő „Rád vannak bízva a gyerekek” (latin-amerikai címe: Kerem, hasta la eternidad) című filmjét.

Nem tartozik a hollywoodi csillagok közé, de nemzetközi sztár. A világ másik végéről, Törökországból érkezett, az argentin repülőtéren több mint 400 rajongó várta.

Ő Engin Akyürek, bár neve a spanyol ajkúak számára nehezen kiejthető, de ismerős arca a török ​​szappanoperák rajongói számára, amelyek világszerte népszerűek, beleértve Argentínát is. Engin volt az egyik főszereplője a „Fatmagül” című sorozatnak és most minden éjjel a Telefe képernyőjén látható a „Piszkos pénz, szerelem” című sorozatban, ahol egy rendőrt alakít, aki egy szervcsempész- és pénzmosási hálózatot akar felszámolni. A 38 éves török ​​színész most Buenos Airesben utazott, hogy bemutassa legújabb filmjét, amelyet csütörtökön mutatnak be a helyi mozik.

A filmben Engin egy sikeres építész, aki gyermeket szeretne vállalni feleségével. De egy baleset teljesen megváltoztatja az életét. A tavaly forgatott sztori egy dráma thriller felhangokkal és néhány speciális effektussal, amelyek egy természetfeletti helyzet leírására szolgálnak, amelyben karaktere és a körülötte élők élnek.

– Megszokta a hagyományosabb sémát, például a sorozatokat, milyen volt speciális effektusokkal forgatni ezeket a jeleneteket?

Valóban új élmény volt számomra színészként, valamint újdonság volt a török ​​film számára is. A zöld képernyő előtt dolgozni nem könnyű vagy kényelmes, mert nem tudod, kivel állsz kapcsolatban. De színészként én úgy gondolom, hogy alkalmazkodni kell a technológiához, az újdonságokhoz és ebben az értelemben teljes kihívásnak vettem, és szerettem is csinálni.

– A karakternek több olyan helyzettel kell szembenéznie, amelyek a természetfelettivel határosak. Milyen a kapcsolata ezzel a világgal?

A filmben szereplő karakter által megtapasztalt természetfeletti erők közvetlenül összefüggenek a félelmeivel. És ebben az értelemben átvettem ezt, azonosultam vele, hogy tudjam értelmezni az érzést. Minél jobban félt, annál inkább nőttek azok a furcsa képek. Próbáltam mindent beleadni, és sokat használtam a félelmet a jelenetek megalkotásához.

– Hogyan választja ki a karaktereit? Milyen projektek érdeklik?

A szereplőknél sokkal inkább az elmesélendő történetek érdekelnek, a kíváncsiság, ami felébreszti bennem az érdeklődést. Nem egy adott szereplőt keresek, hanem a történet alapján döntöm el, hogy vállalom-e vagy sem, és ez így van mind a sorozatok, mind a filmek esetében.

– Argentínát is elárasztották a török sorozatok, éppúgy, mint a világ számos országát és a sikernek ön is részese. Hogyan értelmezi ezt a jelenséget?

Pontosan nem tudom minek köszönhető mindez. De szerintem ez több szemponthoz is kapcsolódik. Részben Törökországban nagy a tét a mozi, és a sorozatok fejlesztésére, különösen az elmúlt öt évben ez nagyon szembetűnő. Rengeteg projektünk van, modernizálják a technikákat, ami lehetővé teszi minőségi produkciók készítését. De másrészt van valami kulturális is az elmesélt történetekben. Számomra úgy tűnik, hogy vannak közös értékek, amelyek összekötik kultúránkat, így a törököt ​​és a latin-amerikait is. Biztos vagyok benne, hogy ha leülünk beszélgetni, több közös pontot találunk, mint gondolnánk. Úgy gondolom, hogy a két szempont kombinációja hozzájárul a török ​​produkciók sikeréhez. A világ két ellentétes végén vagyunk, de gondjaink, gondolataink ennek ellenére nagyon azonosak.

– Amikor megérkezett Buenos Airesbe, rajongók százai várták. És ez történik önnel a világ számos városában. Hogyan kezeli ezt a hírnevet? Sokat változtat a mindennapi életén?

Alapvetően élvezem. Tudom, hogy sok színészt és színésznőt kicsit zavar, de az az igazság, hogy ez nagyon boldoggá tesz. Ráadásul, amikor látom ezt a visszhangot és azt a vonzalmat, nagyon motiválónak találom, nagyon inspirál, hogy jobban végezzem a munkámat, jobban fókuszáljak a munkámra. Az igazság az, hogy amikor tizenöt évvel ezelőtt elkezdtem színészkedni, soha nem terveztem vagy képzeltem, hogy ilyesmi megtörténhet. Ezen az úton járni, annak szentelve magam, amelyet szenvedélyesen szeretek, és hogy ez megtörténik, több mint kellemes meglepetés. Olyan helyre jutottam el, ahová sok évvel ezelőtt elindultam. Nem gondoltam rá, de így történt. És ennek örülök.

Engin nem fél attól, hogy a szívtiprónak titulálják. Mielőtt a filmezésnek és a televíziózásnak szentelte volna életét, történelmet és irodalmat tanult, de elkezdett érdeklődni a színészet után. De ezek a tudományágak nem tűntek el a színész életéből.

– Mi maradt mára ebből az életszakaszból? Hogyan egyezteti össze színészi munkáját korábbi tevékenységével?

Minden fokozatosan, lépésről lépésre történt. Tizenöt év telt el lassan, és nem egyik napról a másikra változott meg minden az életemben, nem voltak hirtelen változások. Ez olyasvalami, amit lassan emésztettem meg, és most az életemnek különböző oldalai vannak egymás mellett.

– Milyen ez a fajta együttélés?

A színészet mellett kitalált történeteket írok, nagyon szeretem csinálni, és valamikor talán egy forgatókönyvet is írok majd. Hagytam, hogy mindez megtörténjen, azt hiszem, ez a jövőben is így lesz. Most rendszeresen írok olyan történeteket, amelyek megjelennek egy folyóiratban, és hamarosan könyvbe is ki fogom adni ezeket.

– Mit tud Argentínáról?

Törökországban Argentína mindig is ismerős ország volt, különösen a futball szempontjából. Beşiktaş-rajongó vagyok, és sok argentin játékos játszott ebben a csapatban, mint például José Sosa, Ariel Ortega, Rogelio Funes Mori és Fernando Belluschi. Közelebb vittek ehhez az országhoz. Én is szeretem a Boca Jrs. Ami a futballt illet, egy referencia számunkra, de láttam néhány argentin filmet is, és szeretem Ricardo Darínt. Nálunk is vannak, akik nagy rajongói.

– Térjünk vissza az elején elmondottakhoz: több a közös, mint amilyennek első pillantásra tűnik. Még a közelmúltban Törökországnak az Egyesült Államoktól kapott gazdasági szankciói is közvetlenül érintették Argentína gazdaságát.

– Igen, feltétlenül. Ma a világ nagyon kicsi, és mindannyian kapcsolatban vagyunk, jóban-rosszban.

Engin arról is beszélt, hogy a nyelvi akadályokon túl szívesen dolgozna Argentínában. „Nagy kihívás lenne” – mondja a fordító.

Két karaktere is megjelent a tévében

Az argentin közönség először a „Fatmagül”-ben fedezte fel Engin Akyüreket, két évvel ezelőtt. A sorozat az egyik legsikeresebb volt a török produkciók között. Ott Engin Kerimet személyesíti meg, egy fiatal kovácsot, aki a Fatmagült megerőszakoló barátai és a Fatmagül iránt érzett szerelme közé kerül. A karakter egy kissé ügyetlen és befelé forduló fiatalember volt, akit bűntudat gyötört. Ez a szerep nemcsak Törökországban, hanem a világ többi részén is nagy hírnevet szerzett neki.

De idén Engin egy másik, teljesen más történettel tért vissza a helyi képernyőre. A „Piszkos pénz, szerelem” (Telefe) című filmben Ömer Demirt, egy rendőrt alakít, aki szembeszáll a szervkereskedők és a pénzmosás hatalmas hálózatával. Ám ott van még Elif, a nő, akit szeret, és testvére, Hüseyin is, aki szintén rendőr, de korrupt, és kapcsolatban áll azzal a hálózattal, amit Ömer megpróbál felszámolni. Ezért a karakterért a színész számos díjat kapott.

Forrás: clarin.com

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük