Categories Újságcikk

Te meddig mennél el a túlélésért?

Az Oksijen Magazinban megjelent cikk magyar fordítása.

A Disney Plus nemcsak nemzetközi tartalommal érkezik hazánkba, hanem hazai produkciókkal is. A platformon sugárzott hazai tévésorozatok közül az első a Kaçış, melynek történetét a híres színész, Engin Akyürek írta. A sorozat, amelyben Engin Akyürek a főszerepet is játssza, zseniális színészeket vonultat fel. İrem Helvacıoğlu, Aziz Çapkurt, Onur Bay, Leyla Tanlar, Aras Aydın és Levent Ülgen csak néhány név ezek közül.

A sorozat rendezője, a híres Yağız Alp Akaydın, aki karrierje során számos különböző produkcióban vett részt a Suszter, szabó, baka, kém címűtől kezdve a Szervezetig.

A Kaçış azzal kezdődik, hogy Mehmet (Engin Akyürek) a haditudósító és egy csoport újságíró elmegy egy jazidi faluba kutatást végezni. A határon titokban átkelő csapat egy véres razzia következtében egy radikális terrorszervezet kezébe kerül. Mehmet túléli ezt a támadást és a későbbiekben arra törekszik, hogy megmentse fogságba esett barátait. Az epizódok 50 percesek. Minden héten megnézhetünk majd egy részt.

A sorozat főszereplője és rendezője is válaszolt az O2 kérdéseire.

Engin Akyürek (Mehmet/Rahman és a projekt alkotója)

Egy történet futott át a fejemben egy férfiról, aki szemtől-szembe kerül emberségével és lelkiismeretével. Olyan kérdéseket tettem fel magamnak, mint „Emberek maradhatunk-e az atrocitások közepette?”, és ami 2017-ben ebben az időszakban történt, az hozta létre ezt a történetet.

A történet megírás előtt olvasnom kellett egy kis irodalmat. Jól kellett ismernem a földrajzot, bár ez nincs pontosan meghatározva a történetben. Dolgoztam haditudósítóknál is.

Szerettünk volna elmondani valamit anélkül, hogy didaktikusak lennénk, anélkül, hogy egy ujjunkat is felemeltük volna. Idáig azokat a történeteket, amelyek ezeket a vidékeket érintették, mindig mások mesélték el orientalista szemszögből.

Először is, ez egy török ​​dráma, és megvannak benne a mi történetmesélésünk jellegzetességei. A legjobban annak örülök, hogy univerzális kódokat és érzelmeket érintünk. A török ​​tévésorozatok már régen meghódították a külföldi országokat, és úgy gondolom, hogy a Disney Plusszal új közönséget érhetünk el a világban.

Ennek a történetnek a lényege a változás. Azt látjuk, hogy Mehmet kezd emberibbé válni, és jobban kezd hallgatni lelkiismerete hangjára. Valójában ebben a történetben senki sem olyan, mint régen…

Ha háború van, a gyerekek és a nők szenvednek a legtöbbet. Ez játszódik le a mi történetünkben is. Mehmet mindent megtesz, hogy Zeynepet kihozza onnan. Ez egy olyan helyzet, amely szembesíti a benne lévő emberrel. Az én hősről alkotott definícióm némileg más, a hős az, akinek vannak gyengeségei, szembeszáll velük, majd felfedezi és megváltoztatja azokat.

Meddig mehet el az ember a túlélésért? Meddig mehetünk el mi? Ezekre a kérdésekre soha nem tudjuk a választ, csak feltesszük őket.

Yağız Alp Akaydın (rendező)

Az első pillanattól kezdve, amikor elolvastam a Kaçış forgatókönyvét, éreztem, hogy ez egy másfajta projekt lesz. Ez egy olyan történet, amely mind a mi karaktereinknek, mind az egész világnak tetszeni fog.

Egyedi textúrának, színnek és fénynek kellett lennie. Álmaim víziójának eléréséhez objektív-, fényképezőgép- és fényteszteket végeztünk az operatőrömmel. Előkészületeket tettünk a forgatás helyszínén. Ennek eredményeként speciális objektívvel és színsémával dolgoztunk. Végül elérkeztünk egy olyan látványhoz, amely egyszerre hozza az érzelmeket és a valóság hatását is és tisztán érezheti azokat az, aki nézi.

Célom az volt, hogy a sorozat fenséges, epikus hangulatú legyen, ugyanakkor valódi érzelmeket mutasson be és ragadjon meg a nézők emlékezetében. Nagyon komolyan dolgoztunk a nagy és lenyűgöző jelenetekért. Kifejezetten egy razziajelenetre kb. egy hónapos felkészülés történt. Ugyanakkor komolyan küzdöttünk az időjárás viszontagságaival is. Ez volt a térségben az elmúlt 70 év legnagyobb havazása.

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük