Categories Interjú

Oya Doǧan által készített interjú 2009-ből

Engin Akyürek, a „Ha felhő lehetnék” című tévésorozat Mustafája a „Törökország csillagai” tehetségkutató műsor által lett ismert. A versenyzők közül csak Beren Saat és ő vált híressé: „Nem hiszek a szerencsében. Számomra nem csak a tehetség, hanem a hozzáállás is fontos. Beren és én is tehetségesek vagyunk.”

Engin Akyürek, akárcsak Beren Saat, öt éve lépett be az életünkbe a „Törökország csillagai” tehetségkutatónak köszönhetően. Engin ezután három évadon keresztül játszotta Kadir szerepét a „Külföldi vőlegény” című sorozatban, majd ezt követte Mustafa megformálása a már említett „Ha felhő lehetnék” című sorozatban. Színészi teljesítményét nagyra értékeli a közönség. Amikor Enginnel találkoztunk a tévésorozat forgatásán, egy nyugodt embert ismertünk meg, aki teljesen más volt, mint a sorozatbeli Mustafa.

A férfi főszereplők mindig jó karakterek a török sorozatokban, ezzel szemben Mustafa egy antihős. Ez téged mennyire befolyásolt?

Mustafa karaktere olyan, amelyet a török sorozatokban nem látni, mert a gyengeségekkel rendelkező karakterek mindig rosszak. A jó karakterek viszont mindig hősökké válnak. Mustafa e két karakter keveréke, egy filmes valóságban élő karakter. Mindannyiunknak sok gyengesége, bűne van az életben, de látszólag mindenki jó. Éppen ezért szeretem Mustafát.

Jó volt olyan karaktert megformálni, aki oly sok gonoszságot követett el? Hogyan győzte meg Mustafa Engint?

Amikor a nyáron beszélgettem az emberekkel a nyaralásom alatt, egy dolog látszott az arcukon és a szemükön: az embereknek nagy szükségük van arra, hogy szeressenek és szeretve legyenek. Ezért szerették Mustafát. Arra a sok rosszra, amit Mustafa tett és olyan szenvedélyes szerelemre, mint amilyen az övé volt, a mai modern életünkben egyikünk sem képes. Ez az irracionális szenvedély arra készteti az embereket, hogy megbocsássanak neki.

Szerinted a mai szerelmesek elvesztették a szenvedélyüket?

Határozottan elvesztettük a szenvedélyünket. Elfelejtettünk mindennél jobban szeretni a társunkat. Valójában, ha magunk mögött hagyjuk vegyes érzéseinket, akkor tudunk csak igazán, teljes mértékben szeretni valakit. Már nem látom ezt az érzést, amikor az emberek szemébe nézek. Szerintem az emberek erre összpontosítanak, miközben ezt a drámát nézik. Mindenki azt akarja, hogy úgy szeressék, ahogy Mustafa szereti Narint.
Tovább olvasom Oya Doǧan által készített interjú 2009-ből

Categories Egyéb Elemzés

Engin Akyürek szemének ereje

Engin Akyüreknek rendkívül kifejező szeme van, és képes arra, hogy emberi érzelmek széles skáláját adja át az örömtől a heves gyászig, és mindent megmutat, ami a kettő között van. Ezáltal Engin kiemelkedik a tömegből; ő a kifejezések mestere! A producerek és a rendezők kihasználják Engin nagyszerű tehetségét, és sok jelenetben Engint közelről mutatják szemére és arcára fókuszálnak, miközben érzelmek viharát éli át, gyakran csendben. Elbűvöl bennünket az a történet, amit az arca oly sokatmondóan mesél el az ilyen jelenetekben. Megbabonáz bennünket a szemében és az arckifejezésén bekövetkező változásokkal, ahogy gondolatai változnak. Az egyik ilyen jelenet az volt, amikor Sancart a Sefirin Kızı sorozat vége felé kiengedték a börtönből. Ahogy lassan és hangtalanul járkál Mavi házában, látjuk, amint kincsként őrzi a mulandó boldog emlékeket, amelyek most már keserédesek, miközben csendben átadja magát a családja elvesztése miatti fájdalmának.

Amikor Engin szeme fájdalmat fejez ki, intenzíven átérezzük szenvedését, mivel szeme jelzi kétségbeesésének mélységét is. Engin mindkét szemének van egy különleges adottsága, amely hozzájárul a közösen elmesélt történethez… jellemzően csak szereplőinek monumentális szomorúságával teli jeleneteiben látjuk Engin szemeit egymástól függetlenül cselekedni, hogy közölje érzelmi kínjának mélységét. Nem számít, hányszor néztem őt ezekben a pillanatokban, a szemében lévő fájdalom minden egyes alkalommal mélyen megérint.

Tovább olvasom Engin Akyürek szemének ereje