Categories Interjú

Oya Doǧan által készített interjú 2009-ből

Engin Akyürek, a „Ha felhő lehetnék” című tévésorozat Mustafája a „Törökország csillagai” tehetségkutató műsor által lett ismert. A versenyzők közül csak Beren Saat és ő vált híressé: „Nem hiszek a szerencsében. Számomra nem csak a tehetség, hanem a hozzáállás is fontos. Beren és én is tehetségesek vagyunk.”

Engin Akyürek, akárcsak Beren Saat, öt éve lépett be az életünkbe a „Törökország csillagai” tehetségkutatónak köszönhetően. Engin ezután három évadon keresztül játszotta Kadir szerepét a „Külföldi vőlegény” című sorozatban, majd ezt követte Mustafa megformálása a már említett „Ha felhő lehetnék” című sorozatban. Színészi teljesítményét nagyra értékeli a közönség. Amikor Enginnel találkoztunk a tévésorozat forgatásán, egy nyugodt embert ismertünk meg, aki teljesen más volt, mint a sorozatbeli Mustafa.

A férfi főszereplők mindig jó karakterek a török sorozatokban, ezzel szemben Mustafa egy antihős. Ez téged mennyire befolyásolt?

Mustafa karaktere olyan, amelyet a török sorozatokban nem látni, mert a gyengeségekkel rendelkező karakterek mindig rosszak. A jó karakterek viszont mindig hősökké válnak. Mustafa e két karakter keveréke, egy filmes valóságban élő karakter. Mindannyiunknak sok gyengesége, bűne van az életben, de látszólag mindenki jó. Éppen ezért szeretem Mustafát.

Jó volt olyan karaktert megformálni, aki oly sok gonoszságot követett el? Hogyan győzte meg Mustafa Engint?

Amikor a nyáron beszélgettem az emberekkel a nyaralásom alatt, egy dolog látszott az arcukon és a szemükön: az embereknek nagy szükségük van arra, hogy szeressenek és szeretve legyenek. Ezért szerették Mustafát. Arra a sok rosszra, amit Mustafa tett és olyan szenvedélyes szerelemre, mint amilyen az övé volt, a mai modern életünkben egyikünk sem képes. Ez az irracionális szenvedély arra készteti az embereket, hogy megbocsássanak neki.

Szerinted a mai szerelmesek elvesztették a szenvedélyüket?

Határozottan elvesztettük a szenvedélyünket. Elfelejtettünk mindennél jobban szeretni a társunkat. Valójában, ha magunk mögött hagyjuk vegyes érzéseinket, akkor tudunk csak igazán, teljes mértékben szeretni valakit. Már nem látom ezt az érzést, amikor az emberek szemébe nézek. Szerintem az emberek erre összpontosítanak, miközben ezt a drámát nézik. Mindenki azt akarja, hogy úgy szeressék, ahogy Mustafa szereti Narint.

A Şükran Ovalıval való szerelmes jeleneteid felkerültek az internetre, így az RTÜK büntetést szabott ki. Mit szólsz ehhez a helyzethez?

Mit mondjak, nem értettem az egészet, én végülis csak a munkámat végeztem. Számomra az az érdekes, hogy ennyit beszélnek róla.

HIÁNYZIK ISZTAMBUL

Csak te és Beren Saat váltatok népszerűvé a „Törökország csillagai” versenyből. Szerencséd volt?

Nem igazán hiszek a szerencsében. Fontos, hogy milyen a hozzáállásod a dolgokhoz és az is, hogy van-e tehetséged. Valójában mi mindent a sorsnak, a tehetségnek és annak köszönhetünk, hogy a megfelelő dolgok a megfelelő időben történtek velünk, de a legmeghatározóbb természetesen a tehetség volt. Berent is nagyon sikeresnek tartom. Beren és én, mindketten tehetségesek vagyunk. Ezért jöttünk ide.

Megbántad már, hogy részt vettél a versenyen?

Nem, mert soha életemben nem okozott semmi traumát, soha nem tapasztaltam semmi negatívumot vele kapcsolatban. Éppen ellenkezőleg, felgyorsította az Isztambulba érkezésem folyamatát. Talán ha ez a verseny nem lett volna, 5 évvel később nem itt lennék.

A telet Mardinban töltötted, de nyáron találkoztunk veled népszerű üdülőhelyeken is. Ez tudatos választás volt?

Nagyon hiányzott Isztambul, szóval maradtam egy darabig, majd elmentem a családomhoz Ankarába. Nyaralni Antalyaban voltam, de Bodrumot is nagyon szeretem, oda is mehetnék, de nekem az ilyen nem nagyon számít.

Úgy tűnik, kerülöd a feltűnést.

Nem szándékosan, ilyen a természetem, az élethez való viszonyom. Nem teszek azért külön erőfeszítéseket, hogy ne legyek szem előtt, így alakul.

NEM VAGYOK BÁTOR A SZERELEMBEN

Engin Akyürek nem szeret magáról beszélni. Megvan a határozott véleménye a szerelemről: „Nagyon határozott vagyok abban, hogy kifejezzem a szerelemről alkotott nézetemet. Mert a szerelem olyan dolog, hogy bármit is mondasz ma, ha valaki szembejön veled, minden megváltozik, és máris az ellenkezőjét teszed annak, mint amit korábban mondtál. Ezért van az, hogy semmiben sincs igazság, amit a szerelem nevében mondanak. Őszintén szólva, szeretnék olyan szerető lenni, mint Mustafa. Imádom a bátor oldalát. Én nem vagyok olyan bátor a szerelemben, mint ő.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük