Categories Elemzés Navid Shahzad

Navid Shahzad: Mustafa Bulut 2. rész

Noha a sorozat termékeny talajt kínál további filozófiai töprengésekhez, jelen elemzés csak a főszereplő, vagyis Mustafa Bulut előadására vonatkozik, aki az ellentmondások lenyűgöző tanulmánya. Egy antihős, ahogy a szó is sugallja, nem biztos, hogy jó, erkölcsileg egyenes vagy akár rokonszenvet sem érdemel. Őt egy kiváló női írónő alkotta meg és egy huszonnyolc éves színész kiemelkedően formálta meg. Mustafa Bulut ritka példája annak, hogy egy rendkívüli színész rétegzett, érzékeny interpretációjának köszönhetően puszta erejével sikerül felülmúlnia a klasszikus hősökhöz szokott drámai hatást. Jelenetről jelenetre Engin Akyürek és Engin Daltan Düzyantan Mustafa Bulut, illetve doktor Serdar Batur szerepében az egyik férfi szenvedélye és amoralitása, valamint a másik jósága közötti összetett kontrasztot hozza létre. A két férfi közötti konfliktus nem egyszerűen annak a ténynek köszönhető, hogy ugyanazt a nőt szeretik, az őzike szemű Narint, aki egyben Mustafa első unokatestvére is, hanem az egyes emberek által képviselt előzetes elképzelések eredménye. Serdar számára Mustafa egy kegyetlen, uralkodó, érzéketlen, erőszakos férfi megtestesítője, aki lelkiismeret-furdalás nélkül visszaél apja kiváltságaival és tekintélyével.

Mustafának viszont van egy állatias túlélési ösztöne, és bármire gyanakszik, ami fenyegeti. Musztafa azonnali ellenszenvet érzett a férfival szemben a szakadó esőben történt első találkozása óta, utálja Serdart a vele szemben tanúsított elutasító és lekezelő hozzáállása miatt, de leginkább azért, mert merte szeretni Narint. A két férfi tehát nemcsak előítéleteikkel, büszkeségükkel és egóikkal áll szemben egymással, hanem a modernitást, a liberalizmust és a haladást is szimbolizálja, amely ütközik a régi hagyományokkal, amelyeken nem hajlandóak változtatni. Mustafa ösztönei jó szolgálatot tesznek neki, mert megérzi, milyen veszélyes lehet a higgadt, egyenesen beszélő orvos, aki Narin szívének elnyeréséért száll versenybe. Első pillantásra Serdar szerelme a gondoskodó, megbízható, gyengéd fajta, míg Mustafáé ​​a birtokló, agresszív, az erőszakkal határos fajta. A történet előrehaladtával azonban a nézők felfedezik Mustafa megszállott érzelmeit a nő iránt, akit feleségül vesz, kényszerűen elválik, megerőszakol és gyermeke születik tőle.

Mustafa Bulut mindent Engin Akyürek ügyességének és megdöbbentő tehetségének köszönhet, aki egy mély jellemhibákkal rendelkező férfit alakít, aki óriási hibákat követ el és ismétel meg a szerelem keresése közben. A klasszikus értelemben vett hős távolról sem Mustafa, akit a jelek szerint az őrület szélére taszított Narin iránti viszonzatlan megszállottsága, mégis kivívja rokonszenvünket. Ha nem lett volna Engin tagadhatatlan tehetsége, Mustafa könnyen a gazemberek listájára kerülhetett volna, mivel képtelen együtt érezni Narinnal, miután megerőszakolta. Így könnyen azok közé a szereplők közé soroltuk volna, akiket a közönség utál.

Musztafa karakterét részletesen megvizsgálva arra a következtetésre jutunk, hogy a probléma abból adódik, hogy Mustafa milyen nevelésben részesült. A Bulut háztartás minden, csak nem egészséges környezet egy epilepsziás, fiatal fiú számára. A nőket alsóbbrendűnek tekintő és a férfiak tulajdonát képező szigorú patriarchális környezet Mustafát arra készteti, hogy Narint tulajdonnak tekintse, nem pedig saját jogokkal rendelkező személynek. Mivel nem érti meg, hogy a nő testének megsértése bűnözői magatartásnak minősül. Azt sem veszi észre, hogy apja mit tett, mivel a fiú egyetlen példaképe az apja volt, aki hazudik, olajat csempész és megcsalja anyját, és mindezt büntetlenül. Ezért nincs a fiatalemberben a jó vagy rossz fogalma, ami azt eredményezi, hogy Mustafának csak önmagának vagy az apjának kell megfelelnie.

Mustafa akkor a legveszélyesebb, ha megtévesztően nyugodtnak tűnik, ilyenkor képes erőszakos cselekményekbe bonyolódnii, kezdve az új felesége kíméletlen megverésétől a saját cselekedetei enyhítésére tett kísérletként, a kerti bútorok szétveréséig vagy a Narint alkalmazó textilgyár tulajdonosának megveréséig. Mégis, amikor a néző feladja minden reményét, hogy Mustafa valaha is megváltozik, Engin egy lenyűgöző 360 fokos fordulatot hajt végre Mustafával a legsebezhetőbb helyzetben. Könnyek csorognak le az arcán, miközben Narinnal beszélget egy éttermeben, majd meg akarja leckéztetni a pincért, aki segíteni próbált Narinnak. Annak ellenére, hogy egy helikopterből kétszer lőttek rá egy nagy teljesítményű fegyverrel, Engin Mustafája sztoikusan őrködik az imádkozó Narin felett reggel, miután megerőszakolta. Minden, amit a néző valaha is elképzelt vagy hitt arról, hogy mi számít hősi cselekedetnek, felborul, ha Mustafa Bulut kiszámíthatatlan viselkedését nézi.

Végül is ő ugyanaz a férfi, aki dühösen telefonál Narin után, amikor a munkaadójával Izmirbe kirándul, és aki gondolkodás nélkül letérdel előtte, hogy gyengéden zoknit húzzon a hideg lábára. Narin kezdeti függetlenségi törekvése, mosolygásra és csodálkozásra készteti, miközben a családi tulajdonban lévő szálloda társtulajdonosaként kezdi megerősíteni magát. De ő az a férfi is, aki kövekkel dobálja meg szomszédját, gyengéd és aggódik öccse nehéz helyzete miatt.

A sorozat előrehaladtával áhítattal figyeljük, ahogy Engin végül lelassítja azt a frenetikus tempót, amellyel Mustafa a múltban élt. A törékeny lány, aki szótlanul hagyta ott a piacon, felveszi a harcot a Bulut családdal és Aslan Bulut tiltakozása ellenére megkapja apja részesedését a családi tulajdonban. Mustafa személyiségének egy másik aspektusát is megmutatja: ahelyett, hogy neheztelne Narinra, hajlandó boldogan átadni neki a saját részét. Mindkét karakter fokozatosan érik. Ahogy Narin végül feleségül megy Serdarhoz, Mustafa egyre bánatosabb lesz. Engin arcán fájdalom tükröződik, ahogy Mustafa Serdart és Narint nézi, amint fényképeket készítenek a városban, és ekkor jön furfangos felesége, Asiye egy nem várt gesztusa, megfogja Mustafa kezét és ez a váratlan fordulat megrendítővé teszi az egész jelenetet.

A színész mesterségének további bizonyítékaként a nézőknek csak egy adott jelenetre kell emlékezniük a Bir Bulut Olsam című sorozatból. Miközben Mustafa fegyverrel a kezében őrülten üldözi Narint és Serdart a sötét sikátorokon keresztül, miután együtt látta őket a helyi piacon, a nézők előre láthatják, hogy az akció rosszul fog végződni. A racionális kontroll hiánya, amit Musztafa mutat, nem újdonság a megszállott szerető számára, hiszen korábban megpróbálta megszabadulni a vele Narin szerelméért versengő férfitól, többek között felgyújtotta Serdar lakókocsiját, miközben aludt benne. Ironikus módon és Mustafa legnagyobb bánatára a próbálkozás visszaüt, mivel ő az, aki megég, és pont az a férfi kezeli, akitől meg akar szabadulni, sőt nadrágot is tőle kap. Egy másik incidensben a súlyosan sebesült Mustafa egy meredek szikla szélére rántja a nyomorult, mezítlábas tanárt, hogy végezzen vele, amiért meg merte kérni Narint, azonban mielőtt bármi történne, elájul a vérveszteség miatt. Mindkét esetben a sors közbelép, hogy megmentse a két leendő áldozatot.

Hasonlóképpen, a sors ismét közbeszól, amikor Mustafa fékezhetetlen dühének heves vihara Serdar otthonában rohamot eredményez, közvetlenül azelőtt, hogy megpróbálná lelőni az orvost. Egy epilepsziás roham pontos másaként Engin pontosan játssza el ezt az állapotot, forgatja a szemeit, és ellenőrizhetetlen izomgörcsökkel esik a padlóra. A jelenet azért olyan ijesztő, mert Engin hitelessé teszi. A nézők láthatják, hogy sötét szemei a dühtől izzanak, és a Narin látszólagos árulása miatti könnyek kezdenek elhalványulni, ahogy kezdi elveszíteni az eszméletét. Hosszú, laza keze megrándul a testén átszáguldó elektromos impulzusok áradatától, ami ijesztő azok számára, akik először látják, mint például Inci Batur. Annak ellenére, hogy Serdar gyorsan és szakszerűen dolgozik, miközben nyugtatót ad be neki, amivel elnyeri a nézők csodálatát, mégis Mustafa, a majdnem gyilkos nyeri el a nézők szimpátiáját.

A sorozat szíve és Engin hatalmas tehetsége leginkább abban a két epizódban mutatkozik meg, amelyek során Mustafa kórházban van kezelésen. Tény, hogy az elmúlt években a neurológia területén elért nagy előrelépés ellenére az agy megfoghatatlan része, az elme, ami a tudományos eredményeket illeti. A jó orvos, Serdar nem büntetni Mustafát a vele és Narinnal szemben elkövetett ismételt kihágásaiért. Ahogy a beadott erős gyógyszerek és áramütések kezdik eltompítani tudatát, Mustafa visszahúzódik egy titkos világba. Engin fellépése, aki egy olyan világba menekül, amelyben csak ő lakik, abszolút öröm, mert a tüzes Mustafából semmi sem maradt az infúzióra kötött férfi arckifejezésében és testbeszédében, akit a Bulut család látogat meg. Mintha Mustafa egy más világba került volna és mindent és mindenkit elfelejtett, Narint kivéve. Engin arca kimerül minden arckifejezéstől, és csak a sebezhetőség maradt, és valami, ami egy elveszett gyermek arckifejezésére emlékeztet, ami kissé megenyhül Narin elhalványuló fényképe láttán. Mustafa vándorló, elveszett lelke csak Narint ismeri, csak őt ismeri fel, ő az, ami meggyújtja benne az élet és a melegség parányi lángját. Ilyen szerelem soha nem képzelhető el, és az egyetlen személy, aki ebben a belső világban vele él, az Narin.

Még Mustafa legszigorúbb kritikusa, Inci Batur is vonakodva ugyan, de fejet hajt ez előtt a furcsa, dacos szerelem előtt, amely nem ismer határokat. Nem mellékes, hogy íróként és szereplőként Meral Okay sokatmondó összehasonlítást tesz saját fia, Serdar félénk szerelme és Musztafa nyilvános, félelem nélküli szerelme között. Ez utóbbi értelmét csak akkor lehet megérteni, ha az én elpusztítja az általa kibocsátott lángokat.

A sorozat legnagyobb részében Mustafa saját poklának határain belül marad, ahogy Narin is olyan társadalmi-kulturális keretek között van bebörtönözve, amelyek aktívan eltántorítják a nőket attól, hogy saját életükben döntsenek. Annak ellenére, amit tesz, például visszahozza Narin gyermekét (nem tudva, hogy a saját fia), miután férje elrabolja a babát, felajánlja a támogatását, elviszi kerekesszékes anyját autózni, Mustafa nem tud semmit tenni annak érdekében, hogy Narin megszeresse. Ebben a szellemben végre megbékél saját házasságával Asyeval. A sors azonban még nem végzett vele, mivel a tisztítótűz akkor jön el számára, amikor megtudja, hogy Ateş a fia. Az utolsó jelenet, amelyben a terhes Asiye felpolcolt lábbal ül, miközben Mustafa Ateşsel a karjában segít Narinnak ételt osztani, azt jelzi, hogy a tüzes Mustafa végre békére lelt.

Bár kezdetben Mustafa a düh és a gyűlölet megtestesítője, Engin olyan karakterívet hoz létre, amely elnyeri a néző rokonszenvét olyan jelenetekben, mint amikor Narin odaviszi hozzá a lányát, hogy megnézze. Mustafa megpróbálta elfojtani Asiye szülés közbeni sikoltozását a csap kinyitásával, de attól, ahogy Engin csodálkozását fejezi ki, miközben nézi a kis jövevényt, teljesen elérzékenyülünk. Következésképpen két tényező meggyőzően magyarázza, miért nem tekinthető Mustafa antihősnek: az első a szimpátia, amellyel a karaktert megírták, másodszor pedig a karakter ábrázolásának módja. Minden tiszteletünk tehát Meral Okay és Engin ügyességének, mert ki tudná elfelejteni Mustafa döbbent arcát, amint Narin házasságkötését nézi Inci Batur isztambuli rezidenciájának pázsitján?

A TIMS produkció által készített Bir Bulut Olsam 29 epizódot élt meg. Enginnek szabadságot kellett kivennie, hogy részt tudjon venni azokon a bírósági tárgyalásokon, amelyekre idézést kapott, mivel azzal vádolták, hogy szándékosan nem vett részt a kötelező katonai kiképzésen. Bár Engin megnyerte a pert, mivel kiderült, hogy zsarolási kísérletről volt szó, a fiatal színészt annyira megviselte ez az egész huza-vona, hogy eltűnt a nyilvánosság elől. Senki, de legkevésbé Engin nem tudhatta, hogy a sors valami még nagyobbat szán neki a közeljövőben…

Fordította: Kollár Kata

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük