Categories Egyéb Elemzés

Young Wolf: „Adım Farah” – Időtlen mese, mint a szépség és a szörnyeteg

Az ősi szerelmi történetek közül kevés fér össze a Szépségről és a Szörnyetegről szóló mese mélységével és egyetemes természetével. A történelem során számtalan újramondás, különböző változatok és média tette ezt a történetet kollektív tudattalanunk részévé. A Szépség és a Szörnyeteg története erőteljesen beágyazódik elménkbe, megidézve a szerelem átalakító erejét és annak puszta erejét, hogy mindennel és mindenkivel szembe menjen. Könnyen lehet, hogy minden idők egyik legnagyobb szerelmi története lesz, bármelyik szépséget vagy szörnyeteget is választja. Ma egy különleges szépségről fogunk beszélni: Farah-ról és egy ugyanilyen különleges fenevadról, Tahir-ról, az új török tévésorozat, az „Adım Farah” hőseiről.

A mese olyan régi, mint az idő… Igen, úgy kezdődött, mint egy szokásos történet. Egy iráni menekült, Farah (akit Demet Özdemir alakít) véletlenül gyilkosság szemtanúja lesz, és a rendőrség és a bűnözők célpontjává válik. Egyedül, egy beteg gyermekkel, akit mindenáron meg kell védenie, Farah a legváratlanabb férfiban találja meg „fénylő páncélos lovagját” – egy Tahir nevű titokzatos bűnözőben (akit Engin Akyürek alakít). Miközben ketten megpróbálnak megbirkózni a helyzettel és megvédeni Farah fiát, Kerimşah-t, meg kell tanulniuk megnyílni azok felé, akikben általában nem bíznának. Ha ezt megteszik – jóban-rosszban – Farah és Tahir biztonságos kikötőt találnak egymásban, mindketten új életre kelnek.

Farah egyik legnagyobb kétsége a sorozat elején az, hogy mennyire bízhat meg Tahir-ban. Ugyanez a kérdés gyötri a megkeményedett bűnözőt, akit nem a szíve, hanem az agya és a túlélési ösztöne vezet. De ahogy telik az idő, a pár biztonságot és vigaszt talál egymásban, és soha nem tud ártani a másiknak. Minden esélyük, hogy elhagyják egymást, és elhagyják a hitet, kudarcot vallott. Visszatérnének egymáshoz, nem tudván, milyen átalakuló a kötelékük, nem tudván a kapcsolatról, amely minden új nappal egyre erősebb. Egyedülálló anya, takarítónőként dolgozik, fiáért harcoló menekült, és az ország legveszélyesebb maffiafőnökének jobb keze… Hihetetlen. És mégis…

Azt mondják, hogy azok között, akik ugyanazt a fájdalmat ismerik, soha nem lehet gyűlölet. Egymás megértése, annak megértése, hogy mi van elöl és hátul, kimondott és elrejtett, összehozta Farah-t és Tahi-rt. Kezdetben a társadalmi spektrum ellentétes oldalán állnak, de jobban hasonlítanak egymásra, és több élettapasztalatot osztanak meg egymással, mint bárki, akivel találkoztak. Az élet zökkenőmentesen sodor bennünket, de zűrös, bonyolult helyzetekben nehéz megkülönböztetni a barátot az ellenségtől. Az előítéletek elvakíthatnak bennünket: a félelem butaságokra késztethet bennünket. De csak akkor, ha kinyitjuk a szívünket, és csak akkor, ha megengedjük magunknak, hogy valóban túllássunk azon, amit az agyunk üzen nekünk, amit nézünk, találhatunk valamit, ami megváltoztathatja az életünket. Igazi szépség látni, ahogy Farah megváltoztatja a nézeteit Tahir-ról a félelemtől az elfogadásig, attól, hogy bűnözőnek tekinti őt, és elmeséli a történetét. Ugyanez vonatkozik arra, hogy Tahir Farah-ról, mint felelősségről beszél, mindenáron meg akarja menteni őt. Ki gondolta volna, hogy a legnagyobb reménységünk az, akiben azt hittük, hogy soha nem fogunk megbízni?

Kétségtelenül titokzatosak az élet útjai. A gyilkosból védő lesz, az ellenségből a család. Ami elromlott, kijavítható. Ami szunnyadt, az felébred. A szerelem megváltoztatja azt, akik vagyunk, vagy összetör minden gondosan felépített maszkot és védelmi mechanizmust, amellyel szívünk védelme érdekében állunk? Fontos kérdés ez hőseink számára. Farah-nak köszönhetően találkoztunk egy új Tahir-ral? Vagy az igazival? Tahir-on keresztül az igazi Farah-t kapjuk? Egy erős, páncélja nélküli, független nőt, akinek meg kell védenie gyermekét? Csodálatos női harcosunk évek óta először megengedi magának, hogy kinyissa a szívét, gyógyulva az átélt traumából? Ez a lényeg, nem? A szerelem nem változik. Csak a leghitelesebb énünket hozza elő. A szeretet iránytűjévé válik annak, akik vagyunk.

Valóban készen állunk erre? A szerelem nem szokott udvariasan kopogtatni szívünk ajtaján. Csak áttöri minden határunkat és minden védelmi mechanizmusunkat. És néha az agyunknak problémája van, hogy lépést tartson a szívvel. Meg tudja magyarázni Tahir magának (vagy bárki másnak) Farah fontosságát? Vajon ő csak az ártatlan, akit véd, vagy ő és fia váratlanul élete részévé váltak? Vajon Farah hitte volna valaha, hogy egy bűnözőben mindennél jobban megbízik? Észreveszi, hogy feléje rohan, átöleli? Az a mulatságos, hogy ők ketten egyáltalán nincsenek tisztában azzal, mit jelentenek egymásnak. Még viccesebb, ahogy körülöttük mindenki tisztában van ezzel. Az egyetlen dolog, amire Farah és Tahir nem számított, amikor találkoztak, az a szerelem. És ez volt az az egyetlen dolog, amihez örökre kötni fogják őket.

Hérakleitosz görög filozófus azt mondta, hogy semmi sem állandó, folyamatosan változik. Az élet bizonyos szerepekbe formál bennünket. Ez a történet alakította Farah-t a Szépséggé. Ő az egyedülálló anya, aki fia túléléséért küzd, Tahir pedig a Szörnyeteg, könyörtelen bűnöző. De lassan elavulttá vált. A Szörnyeteg szíve felébredt, és a Szépség idealizált képe valóságos emberré változott, akinek túl kellett élnie a poklot. Mert megértjük, hogy a változás valójában kinyilatkoztatás. Ami sziklának indult, az lavinává változott. Hőseink apró kedves cselekedetekkel olyan dolgokat indítanak el, amelyeket nem lehetett visszafordítani.

Mindketten félnek egy kicsit, egyikük sincs felkészülve… A szerelem bizony lehet a természet igazi ereje és néha tényleg ijesztő tud lenni. És ez ijesztő, mert megkérdőjelez minket az életünkben, és szembe kell néznünk létezésünk minden oldalával. A szerelem meztelenül hagy minket, feltár és védtelen. De ugyanakkor gazdagít és erősebbé tesz bennünket. A szolgálatnak szentelt bűnözőből apa lesz. Egy nő, aki bezárta a szívét, és a fiának szentelte magát, egy másik férfi felé nyit. Az ösztöneik azt súgják, hogy fussanak, bizalmatlanok. Látjuk, hogy Farah és Tahir is küszködnek ezekkel a problémákkal, még haragot is zúdítanak egymásra, mert az életük nem egyszerű. Nem lehetnek kiszolgáltatottak… És mégis megengedik maguknak, hogy egymás előtt nyíltak legyenek. Szívük lassan, de biztosan megnyeri a csatát az agyuk és az ösztöneik ellen. Egy ilyen ijesztő élmény valóban a legértékesebbnek bizonyulhat.

A Szépség és a Szörnyeteg… Farah és Tahir története egyike annak a két léleknek, akik egymásra találnak. Megtévesztett a megjelenés, ellentétes oldalról indultak. De azáltal, hogy megtalálták a benne rejlő szépséget, eljutottak a maguk lényegéhez. Lehet, hogy nem jutottak el odáig, hogy teljesen kifejezzék érzéseiket, de mindannyiunknak meg kell kérdeznünk magunktól: Mi a szerelem, ha nem az, hogy valakinek megmutatjuk igazi énünk? És mindenekelőtt ez a szépsége ennek a modern mesének.

Fordította: Kollár Kata

Forrás: https://www.instagram.com/p/CrGGtwqNXky/?utm_source=ig_web_copy_link

Categories Interjú

Oya Doǧan által készített interjú 2009-ből

Engin Akyürek, a „Ha felhő lehetnék” című tévésorozat Mustafája a „Törökország csillagai” tehetségkutató műsor által lett ismert. A versenyzők közül csak Beren Saat és ő vált híressé: „Nem hiszek a szerencsében. Számomra nem csak a tehetség, hanem a hozzáállás is fontos. Beren és én is tehetségesek vagyunk.”

Engin Akyürek, akárcsak Beren Saat, öt éve lépett be az életünkbe a „Törökország csillagai” tehetségkutatónak köszönhetően. Engin ezután három évadon keresztül játszotta Kadir szerepét a „Külföldi vőlegény” című sorozatban, majd ezt követte Mustafa megformálása a már említett „Ha felhő lehetnék” című sorozatban. Színészi teljesítményét nagyra értékeli a közönség. Amikor Enginnel találkoztunk a tévésorozat forgatásán, egy nyugodt embert ismertünk meg, aki teljesen más volt, mint a sorozatbeli Mustafa.

A férfi főszereplők mindig jó karakterek a török sorozatokban, ezzel szemben Mustafa egy antihős. Ez téged mennyire befolyásolt?

Mustafa karaktere olyan, amelyet a török sorozatokban nem látni, mert a gyengeségekkel rendelkező karakterek mindig rosszak. A jó karakterek viszont mindig hősökké válnak. Mustafa e két karakter keveréke, egy filmes valóságban élő karakter. Mindannyiunknak sok gyengesége, bűne van az életben, de látszólag mindenki jó. Éppen ezért szeretem Mustafát.

Jó volt olyan karaktert megformálni, aki oly sok gonoszságot követett el? Hogyan győzte meg Mustafa Engint?

Amikor a nyáron beszélgettem az emberekkel a nyaralásom alatt, egy dolog látszott az arcukon és a szemükön: az embereknek nagy szükségük van arra, hogy szeressenek és szeretve legyenek. Ezért szerették Mustafát. Arra a sok rosszra, amit Mustafa tett és olyan szenvedélyes szerelemre, mint amilyen az övé volt, a mai modern életünkben egyikünk sem képes. Ez az irracionális szenvedély arra készteti az embereket, hogy megbocsássanak neki.

Szerinted a mai szerelmesek elvesztették a szenvedélyüket?

Határozottan elvesztettük a szenvedélyünket. Elfelejtettünk mindennél jobban szeretni a társunkat. Valójában, ha magunk mögött hagyjuk vegyes érzéseinket, akkor tudunk csak igazán, teljes mértékben szeretni valakit. Már nem látom ezt az érzést, amikor az emberek szemébe nézek. Szerintem az emberek erre összpontosítanak, miközben ezt a drámát nézik. Mindenki azt akarja, hogy úgy szeressék, ahogy Mustafa szereti Narint.
Tovább olvasom Oya Doǧan által készített interjú 2009-ből

Categories Egyéb Elemzés

Engin Akyürek szemének ereje

Engin Akyüreknek rendkívül kifejező szeme van, és képes arra, hogy emberi érzelmek széles skáláját adja át az örömtől a heves gyászig, és mindent megmutat, ami a kettő között van. Ezáltal Engin kiemelkedik a tömegből; ő a kifejezések mestere! A producerek és a rendezők kihasználják Engin nagyszerű tehetségét, és sok jelenetben Engint közelről mutatják szemére és arcára fókuszálnak, miközben érzelmek viharát éli át, gyakran csendben. Elbűvöl bennünket az a történet, amit az arca oly sokatmondóan mesél el az ilyen jelenetekben. Megbabonáz bennünket a szemében és az arckifejezésén bekövetkező változásokkal, ahogy gondolatai változnak. Az egyik ilyen jelenet az volt, amikor Sancart a Sefirin Kızı sorozat vége felé kiengedték a börtönből. Ahogy lassan és hangtalanul járkál Mavi házában, látjuk, amint kincsként őrzi a mulandó boldog emlékeket, amelyek most már keserédesek, miközben csendben átadja magát a családja elvesztése miatti fájdalmának.

Amikor Engin szeme fájdalmat fejez ki, intenzíven átérezzük szenvedését, mivel szeme jelzi kétségbeesésének mélységét is. Engin mindkét szemének van egy különleges adottsága, amely hozzájárul a közösen elmesélt történethez… jellemzően csak szereplőinek monumentális szomorúságával teli jeleneteiben látjuk Engin szemeit egymástól függetlenül cselekedni, hogy közölje érzelmi kínjának mélységét. Nem számít, hányszor néztem őt ezekben a pillanatokban, a szemében lévő fájdalom minden egyes alkalommal mélyen megérint.

Tovább olvasom Engin Akyürek szemének ereje

Categories Elemzés Navid Shahzad

Navid Shahzad: Tanulmány a nyugalomról 3. rész

Mindezek ellenére Engin továbbra is visszafogottan él. Egy korábbi interjúban bölcsen úgy nyilatkozott, hogy amikor végre szerelmes lesz, szíve úrnője olyan nő lesz, aki különbséget tud tenni az általa alakított romantikus karakterek között, aki a reflektorfényben él, és a között a férfi között, aki csendesen él egy lakásban valahol Suadiyeben, a Bagdad utca mellett, Isztambul ázsiai oldalán, ahol gyakran látják egy asztalnál olvasni, miközben egy csésze kávét iszik.

Más szóval, Engin ezzel bejelentette, hogy bár Kerim vagy Sancar szerelmi élete köztulajdon lehet, a sajátja nem. Egy szűk baráti kör, köztük néhány ankarai időkből származó barát, valamint munkatársai a diszkrét bajtársiasság meleg légkörét alkotják. A családszerető ember, Engin korábban csillogó szemmel vallotta be, hogy már két nő van az életében: az édesanyja, akire hasonlít, és ügynöke, Özlem Durak, majd a következő mondatával bevallotta, hogy megtartott egy helyet annak a nőnek is, aki végül partnerként lép életébe. Az a készség, amellyel Engin pozitívan válaszolt, amikor megkérdezték tőle, hogy szeretne-e apa lenni, éppen az ellenkezője Garbo házasságra és gyerekekre adott reakciójának. Bár Garbonak több hosszú és szenvedélyes kapcsolata volt olyan férfiakkal, akiket imádott, mindig elhanyagolta az állandó elkötelezettséget. Ezzel szemben Engin abszolút úriember hírnevét építette ki a szívügyek terén, és úgy döntött, hogy soha nem beszél azokról a nőkről, akikkel randevúzott, vagy akiktől elvált, így a nyomtatott sajtó és a közösségi média mindig azt keresi, hogy kivel lehet kapcsolata. Ennek eredményeként a pletykák, amelyek A nagykövet lánya forgatásakor keltek szárnyra, hogy közelebbi kapcsolatba került az egyik színésznővel, okafogyottá váltak, mivel Engin nem kommentálta és nem is figyelt rájuk.

Természetesen az őt, mint romantikus személyt körülvevő izgalom nagy része a való életben nagymértékben összefügg azokkal a karakterekkel, amelyeket a képernyőn játszott. Például azt a felfogást, miszerint ő egy monogám férfi, a képernyőn megjelenő karakterei, mint Kerim, Ömer, Dağhan és Sancar is bizonyítják és ugyanez mondható el az epilepsziás Mustafa Bulutról is, aki flörtölései ellenére csakis egy nő után vágyik, aki nem más, mint unokatestvére, Narin. Ezt a megingathatatlan hűséget a szeretett nő iránt, minden sorozatban folyamatosan újra játsszák, ami ironikus módon arra a feltételezésre ad okot, hogy bármi történjék is, amikor maga Engin szerelmes lesz, minden más nőt kizár az életéből.

Tovább olvasom Navid Shahzad: Tanulmány a nyugalomról 3. rész

Categories Interjú

Interjú Engin Akyürekkel a Marie Claire magazin 2022. június 20-i számában

A Kaçış című sorozata a Disney+ közönségével találkozik. Milyen volt a digitális platformra való tartalomgyártás folyamata a televíziós sorozatokban szerzett tapasztalata után?

A török ​​sorozatok külföldön már régóta jelentős sikert arattak. Ez engem személy szerint nagyon is érdekel. Ez alatt a tíz éves időszak alatt, amelyben én is részt vettem, az iparág fejlődött és átalakult. Beléptünk egy olyan gyártási folyamatba, amelyben Törökországba fektetnek be, és helyi tartalmat állítanak elő. Úgy gondolom, hogy ez a fejlesztés értékes, és komolyan kell venni. A Kaçış című sorozatunk a Disney+-on találkozik a közönséggel világszerte. Ezt a fejlesztést próbáltam kihasználni. Szeretném, ha Kaçış hozzájárulna a fejlődő török ​​tévésorozat-iparhoz.

Miről szól a sorozat? Milyen karaktert alakít?

Mehmet Yücel haditudósítót játszottam. Olyan karakterről van szó, aki már régóta próbál sikeres lenni a szakmájában, de nem tudta elérni azt a megbecsülést és sikert, amit szeretett volna. Egy nap elhatározza, hogy illegálisan lépi át a határt. Egy olyan ember történetét meséljük el, aki sikeres akar lenni, és ez az egyetlen cél, amit embersége és lelkiismerete próbára tesz. Sok emberi történet van ebben a történetben. A Kaçış valójában a változás története izgalmas és érdekfeszítő jelenetekkel.

Mit gondol, mit mond a sorozat a fotózás erejéről és általában a fotózásról?

Főhősünk jó fotós, legalábbis a környezete így határozza meg. Persze fotósnak lenni jelent valamit. A fényképezés egyfajta tanúja az időnek, és megpecsételjük vele a megélt pillanatot. Az elkészített fénykép erősségétől és értékétől függően időtlenné válhat. Jó fotósként Mehmet emlékével lefényképezi azt a brutalitást, amibe belekeveredett, és ezt a helyzetet sokáig nem tudja eltüntetni onnan.

Tovább olvasom Interjú Engin Akyürekkel a Marie Claire magazin 2022. június 20-i számában